Ικανοποίηση της ΔΙΣ για τους ανοιχτούς ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα – Η αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης

Διαφορετικά από ό,τι συνηθίσαμε μεν, με σαφώς λιγότερους περιορισμούς σε σχέση με πέρυσι δε, θα γιορτάσουμε -όπως φαίνεται- φέτος το Πάσχα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη χθεσινή της συνεδρίαση κατέληξε σε αποφάσεις -ομόφωνα- αναφορικά με την τέλεση των ακολουθιών την Μεγάλη Εβδομάδα, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά της για το γεγονός ότι όλοι οι ιεροί ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σε σύμπνοια με την Πολιτεία, η οποία αποδέχθηκε τις προτάσεις της.

Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Επίσης, αποφάσισε την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Συμφώνησε με τα μέτρα και η Εκκλησία της Κρήτης

Ο Επίσκοπος Κνωσού ξεκαθάρισε σήμερα μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1, με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Εκκλησία της Κρήτης θα σεβαστεί όποιες αποφάσεις πάρει η ελληνική κυβέρνηση για τις ημέρες του Πάσχα και την λειτουργία των Ιερών Ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι διαφορετική πρόταση σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα κατέθεσε χθες η Εκκλησία της Κρήτης, μέσω επιστολής που έστειλε στην αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Στην επιστολή ζητά την τέλεση των ιερών ακολουθιών μέσα στους ναούς – με τήρηση όμως όλων των προβλεπόμενων μέτρων – και με αναλογία ενός ατόμου ανά 20 τ.μ.

Επίσης, δεν συμμερίζεται την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για Ανάσταση στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Αντιθέτως ζητά την τροποποίηση του ωραρίου απαγόρευσης το Μεγάλος Σάββατο στις 2 μετά τα μεσάνυχτα προκειμένου να μπορέσουν οι πιστοί να παρακολουθήσουν την Ανάσταση.

Προτείνει ακόμη τη διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Μητροπολίτης Ιλίου: Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από το ναό, χωρίς να ακολουθούν πιστοί

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 μίλησε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, αναφορικά με την τέλεση των ιερών ακολουθιών την Μεγάλη Εβδομάδα, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της ΔΙΣ.

Εξήγησε ότι στον προαύλιο χώρο των ναών θα υπάρχει επιτήρηση, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένας πιστός ανά δύο μέτρα. Τόνισε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται οι χώροι γύρω από την αυλή του κάθε ναού.

Ο Επιτάφιος θα παραμείνει στον εξωτερικό χώρου του ναού, προκειμένου να προσκυνήσουν με ασφάλεια οι πιστοί, χωρίς να συνωστίζονται εντός του.

Για την Ανάσταση επανέλαβε ότι θα γίνει στις 21:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, χωρίς να αναμένεται κάποιο πρόβλημα με το Άγιο Φως, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα συνήθως στις 18.00 με 19.00.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρξει παράταση της κυκλοφορίας έως τις 22:30.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου ανέφερε σχετικά με τη θεία κοινωνία πως “δεν υπάρχει πιστός που να θέλει αλλαγή του τρόπου της Θείας Μετάληψης λόγω κορονοϊού”.

Σε ό,τι αφορά στην Εκκλησία της Κρήτης και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει τόνισε ότι είναι μια ημιαυτόνομη εκκλησία που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει τις δικές της αποφάσεις.