Ιερώνυμος για γάμο ομοφυλοφίλων: Θα ακούσουμε την πολιτεία και μετά θα πάρουμε θέση (ΒΙΝΤΕΟ)

Για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, το πρωί της Τρίτης.

Όπως τόνισε στο OPEN, θα περιμένει τη γραμμή της πολιτείας και στη συνέχεια θα πάρει θέση, για το φλέγον ζήτημα των ημερών.

«Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε ακόμα μπερδεμένοι», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος για την τεκνοθεσία. «Θα ακούσουμε ποια γραμμή θα ακολουθηθεί από την πολιτεία και στη συνέχεια θα πάρουμε και εμείς θέση», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο ενημερώθηκε περί του θέματος του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και αποφάσισε να παρακολουθεί το θέμα και αναλόγως με τις εξελίξεις να εξετασθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1 για το φλέγον ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια τον Δεκέμβριο. Σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση που ετοιμαζόταν από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», τονίζοντας πως «ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες τι δικαιώματα θα έχει».

Η δήλωσή του αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου, ο οποίος είχε απαντήσει στον Αρχιεπίσκοπο για τα ομόφυλα ζευγάρια μέσα από ανάρτησή του.

Ωστόσο, διαφορετικές ανησυχίες φάνηκε να διατυπώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης σε ότι αφορά την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια πρόβλεψη απαιτεί πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν θα πρέπει καν να αφήνουν περιθώριο όποιας συζήτησης, αν από μόνες τους δεν προχωρήσουν και δεν αποτελέσουν τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Τέτοιες απαραίτητες διαδικασίες χαρακτήρισε, την επιστημονική προσέγγιση που θα αφορά στα παιδιά, την ανατροφή τους και την πνευματική και ψυχολογική τους κατάσταση.

Τέλος, αναμένεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια με συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του για ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών να πραγματοποιούν πολιτικό γάμο και να έχουν δικαιώματα για τα παιδιά τους.