Ιερισσού, Αμορίου και Νικοπόλεως εόρτασαν τον Πολιούχο της Πρέβεζας, Άγιο Χαράλαμπο (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:00

Κορυφώθηκαν με τη συμμετοχή πλήθους φιλαγίων πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης του πολιούχου της Πρέβεζας, Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, με την τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Του Όρθρου και της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, συλλειτουργησάντων του Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης, και του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε με γλαφυρότητα και ρέοντα λόγο ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στα φρικτά μαρτύρια του Αγίου Χαραλάμπους, που υπέστη από τους ειδωλολάτρες άρχοντες, εκφραστές του κοσμοειδώλου της τότε εποχής.

Στη συνέχεια περιγράφοντας την κοινωνική κατάσταση της εποχής μας είπε με νόημα: «Όλοι μας ταξιδεύουμε μεσοπέλαγα στο καράβι του ουμανισμού με ναύτες τους δικαιωματιστές, πανηγυρίζοντας για τον θάνατο του Θεού. Η Εκκλησία όμως δεν μπορεί να σιωπήσει αλλά κηρύσσει Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα», προτρέποντας τους πάντες να αντισταθούν σε όλη αυτή την λανθασμένη πορεία, έχοντας ως πρότυπο τον Άγιο Χαράλαμπο. Τέλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης για την πρόσκλησή του να βρεθεί συμπανηγυριστής στην μνήμη του Πολιούχου μας.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του ρύστου και προστάτου Αγίου στο ιστορικό κέντρο και το λιμάνι της Πρέβεζας.

Προ της απόλυσης της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αγίους Αρχιερείς, τους παρισταμένους πολιτικούς άρχοντες με επικεφαλής την εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας, τους Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ. Σπύρο Κυριάκη και κ. Κώστα Μπάρκα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους Αντιπεφερειάρχες, τους Δημάρχους Πρέβεζας, Ζηρού, Άρτας και Λευκάδος, τις στρατιωτικές αρχές, τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, τους Διοικητή και Υποδιοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, τους εκπροσώπους λοιπών φορέων, τον Χορό Ψαλτών «Chorus Nicopolitanus», που στελέχωσαν τα δύο αναλόγια του Ναού με χοράρχες τον κ. Μιχαήλ Ζάμπα, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου Αθηνών και τον κ. Σπυρίδωνα Βλάρα, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και όλους τους πιστούς που συμμετείχαν στον σημερινό πανηγυρικό εορτασμό.

Κατά την ιερά Λιτανεία τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική «Ορφεύς», σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πρεβέζης και τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρεβέζης, οι οποίοι έφεραν επ’ ώμου την Ιερά Εικόνα του Αγίου, ενώ πλαισίωσαν τιμητικά την λιτάνευση και μέλη του χορευτικού τμήματος του Δήμου Πρέβεζας με παραδοσιακές στολές.