Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Πέρθης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής περιοδείας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στη Δυτική Αυστραλία, πραγματοποιήθηκε, λίγο πριν την αναχώρησή του, Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Πέρθης, με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου, Επιτρόπου της περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στην ομήγυρη των κληρικών για το ιερατικό ήθος, τονίζοντας ότι το ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν περιορίζεται από κανόνες, αλλά κυρίως βασίζεται στην κένωση και στην αγάπη που φαίνονται στο πρόσωπο του πλησίον.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Αντικείμενο του Χριστιανικού Ήθους δεν είναι αυτό καθαυτό το ήθος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε οποιαδήποτε ηθική διδασκαλία, αλλά το ανθρώπινο πρόσωπο. Ο άνθρωπος μελετάται ως ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, με όλες τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να τον χαρακτηρίζουν, οι οποίες διαφέρουν κατά περίπτωση και κατά πρόσωπο.

Επειδή η ασθένεια της αμαρτίας είναι αρκετά πολύπλοκη και πολύπλευρη, γι’ αυτό ακριβώς η Ορθόδοξη Εκκλησία μελετά την κάθε ανθρώπινη περίπτωση ξεχωριστά και, συγκεκριμένα, με σκοπό τη σωτηρία. Υπάρχει, εξάλλου, ο 102ος Κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, στον οποίο τονίζεται η διάκριση που πρέπει να έχει ο πνευματικός όσον αφορά την ανάπαυση του εξομολογουμένου.

Αυτή η διάκριση δεν παραπέμπει σε συμβιβασμούς ή σε υπερβολική αυστηρότητα, αλλά στην κρίση που εξασφαλίζει «την σωτηρίαν του κάμνοντος», κατά τον ιερό Κανόνα. Η κρίση έχει αξία, όταν σώζει και όταν μπορεί να ξεχωρίσει ποιο είναι σωστό και χρήσιμο για κάθε ψυχή χωριστά και ποια είναι η καλύτερη και αγιώτερη λύση για τις αναφυόμενες προκλήσεις και τις επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή».

Εν συνεχεία, ετέθησαν ερωτήσεις από τους παρισταμένους κληρικούς, ενώ, προ του τέλους της Συνάξεως, συζητήθηκαν πρακτικά και διοικητικά ζητήματα, με βασικό θέμα τον εορτασμό των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το επόμενο έτος, και την ευλογητή έλευση της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στην πέμπτη ήπειρο.