Τα πληρωτικά της Θείας Λειτουργίας (Ιερατικά σειρά 2)

Μετά από πολλά μηνύματα σπουδαστών, κληρικών και λαϊκών και πολλών φιλόμουσων, το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προχώρησε και ολοκλήρωσε τη σειρά Νο.2 με τα Πληρωτικά της Θείας Λειτουργίας σε όλους τους ήχους.

Μία εργασία η οποία δημιουργήθηκε στο Studio του ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, η παρούσα εργασία να είναι δωρεάν, αφού σκοπός του ιδρύματος είναι η εκμάθηση της μουσικής τέχνης μέχρι και τον τελευταίο κληρικό της πατρίδας μας και του εξωτερικού χωρίς καμία διδασκαλική διάθεση.

Ανάμεσα από κάθε «ευλογητός ο Θεός…» καί ενός «δι’ ευχών…» συναντάται πάντοτε ένας υπέροχος κόσμος ύμνων καί ωδών αλλά καί ένα πλήθος ιερατικών εκφωνήσεων.

Εκφωνήσεις προτρεπτικές καί εξαγγελτικές, δοξολογικές και ευχαριστιακές συνθέτουν την λειτουργική περιπέτεια του ανθρώπου να μιλήσει στόν Θεό του αλλά και τον κενωτικό δόλιχο τού Θεού να απαντήσει.

Τό ιερατικό πρόσωπο δανείζει τον λόγο και την φωνή του στό κάθε μέλος τού εκκλησιαστικού σώματος, ώστε να μπορέσει και το πλέον ισχνόφωνο και δειλό καρδιακό ψιθύρισμα, ενδυόμενο το λειτουργικό του ένδυμα, να γίνει κραυγαλέα γνωστό ενώπιον τού πάντοτε ευήκοου Θεού.

Εκφωνήσεις φορτωμένες με τα ουσιώδη τού βίου, τήν ἀγωνία τού θανάτου, τίς καθημερινές ανάγκες αλλά και τις ουράνιες προσδοκίες οδηγούνται μέσα από τήν ιερατική καρδιά στο στόμα και από εκεί με όχημα τη μουσική και τον λόγο ταξιδεύουν στην Βασιλεία Του.

Οι εκφωνήσεις έχουν τον κανόνα της εκφωνητικής αλλά κυρίως και εξόχως υπάρχει και ο προσωπικός μουσικός χαρακτήρας. Κατά κανόνα οι εκφωνήσεις δεν ψάλλονται και φυσικά δεν είναι δημώδη άσματα.

Οι εκφωνήσεις έχουν ξεκάθαρα προσωπικό χαρακτήρα.