Ιεραρχία: Εκκλησιαστική διοικητική διαδικασία και απαντήσεις στις θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία στη σημερινή ατζέντα

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σήμερα, θα αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί κώδικος εκκλησιαστικής διοικητικής διαδικασίας”».

Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ με θέμα: «Επιστημονική και Θεολογική προσέγγισις του ιού της πανδημίας. Απαντήσεις εις θεωρίας συνωμοσίας».

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου αναφέρθηκε στον κανονισμό περί σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας του μητρώου εφημερία, διακόνων και ιεροκηρύκων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά τον διάλογο που ακολούθησε, ο κανονισμός ψηφίστηκε με νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Ακολούθησε η εισήγηση του Μητροπολίτη Ιλίου με θέμα “συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στο Εκκλησιαστικό γεγονός”.

Ο Μητροπολίτης ανέπτυξε την έννοια της λέξης “λαϊκός” στην Εκκλησία, ενώ το δεύτερο μέρος της εισήγησης περιλάμβανε σχόλια σε ένα κείμενο που επέλεξε, σύγχρονου λαϊκισμού.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας επισήμανε τα κοινά χαρακτηριστικά τέτοιων κειμένων που ως επί το πλείστον καλούν τον λαό σε αποτείχιση από την Εκκλησία και ανυπακοή στην Ιερά Σύνοδο, και ανέφερε πως πρέπει να ληφθεί μια συλλογική απόφαση για το ποια θα πρέπει να είναι η τοποθέτηση της Εκκλησίας απέναντι σε αυτά.