Ιεραποστολικό προσκύνημα στο Mount Gambier της Νοτίου Αυστραλίας

Το Mount Gambier είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Αυστραλίας μετά την Αδελαΐδα, με πληθυσμό περίπου 28.000 κατοίκους. Έχει ποικιλόμορφη οικονομία, καθώς αποτελεί σημαντικό κέντρο τόσο για τις κυβερνητικές υπηρεσίες όσο και για το λιανικό εμπόριο. Αποτελεί, επίσης, κόμβο για τις μεταφορές, τα ορυχεία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Στην πόλη ζουν ακόμη μερικές δεκάδες ελληνικές οικογένειες. Σε αντίθεση με άλλα περιφερειακά κέντρα της Νοτίου Αυστραλίας, η πόλη του Mount Gambier εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Το απομεμακρυσμένο της αποστάσεως (περίπου 5 ώρες από την Αδελαΐδα και το ίδιο από τη Μελβούρνη) δεν βοήθησε στο παρελθόν στην πλήρη εκκλησιαστική φροντίδα των εκεί πιστών, παρά τις ηρωικές προσπάθειες ορισμένων κληρικών της Αδελαΐδος.

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότητα διοργάνωσε την καθιερωθείσα πλέον κατ’ έτος προσκυνηματική εκδρομή στο Mount Gambier, η διάρκεια της οποίας ήταν τριήμερη (από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023) για να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το μακρύ ταξίδι των 10 ωρών μετ’ επιστροφής. Τούτο απέτρεψε στους εκδρομείς να ξοδέψουν το Σάββατο απολαμβάνοντας τις πολλές ευκαιρίες περιήγησης που προσφέρει η περιοχή, όπως η φημισμένη Γαλάζια Λίμνη, η καταβόθρα Umpherston, το κέντρο επισκεπτών και γνωριμίας με την ιστορία και την φύση του Mount Gambier υπό την επωνυμία Lady Nelson, και η γειτονική κωμόπολη Port Macdonnell. Το εσπέρας του Σαββάτου ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός τέλεσε τον Εσπερινό, βοηθούμενος από τον π. Ιερεμία Krieg (διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας «Η Αγία Φιλοθέη» και εφημέριο του Αρχιεπισκοπικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας), στο τοπικό «Ελληνικό Κέντρο», και εν συνεχεία ευλόγησε την κοινή τράπεζα αγάπης που παρέθεσαν οι εγγενείς κυρίες της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος.

Το πρωί της Κυριακής, ο Θεοφιλέστατος, βοηθούμενος από τον π. Ιερεμία Krieg, τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, όπου συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι λίαν ικανοποιητικός αριθμός 30 εντοπίων και επισκεπτών πιστών. Στο κήρυγμά του περί του Σταυρού ο Θεοφιλέστατος, αξιοποιώντας το οικείο του εκκλησιάσματος, ενθάρρυνε τη συμμετοχή των παιδιών σε μικρή συζήτηση, χρησιμοποιώντας την επισκοπική του ράβδο ως αναλογία για να διηγηθεί την ιστορία του Μωυσή και την θεραπεία των ισραηλιτών στην έρημο από το δηλητήριο των φιδιών με την ανύψωση από τον Μωυσή του χάλκινου φιδιού σε ξύλο σε σχήμα σταυρού. Μετά το πέρας της ακολουθίας, ακολούθησε πρωινό με τσάι και καφέ, το οποίο προετοίμασαν και πάλι οι ακούραστες κυρίες της Κεντρικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος βοηθούμενες από τις ευγενείς κυρίες του τοπικού εκκλησιάσματος.

Εν συνεχεία, οι εκδρομείς-προσκυνητές, μαζί με αρκετούς από τους εντοπίους πιστούς, μετέβησαν στο οινοποιείο Raidis Estate στην κωμόπολη Penola (50 χλμ. βορείως του Mt Gambier), όπου η φιλόξενη οικογένεια του κ. Χρήστου Ραΐδη με μεγάλη προθυμία παρέθεσε ερανική εκδήλωσι – γεύμα με αρνί στη σούβλα – , για την αναμόρφωση του νεοαποκτηθέντος Αρχιεπισκοπικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας και την ανέγερση των γραφείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος. Ο Θεοφιλέστατος παρουσίασε το όραμα και τα τελευταία αρχιτεκτονικά σχέδια του έργου. Με τη γενναιοδωρία των συνδαιτημόνων, συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό για τη βοήθεια του έργου. Αφού πέρασαν όμορφα λίγο ακόμη χρόνο στο κτήμα της οικογενείας Ραΐδη, οι εκδρομείς-προσκυνητές συνέχισαν το ταξίδι της επιστροφής στην Αδελαΐδα, όπου έφτασαν το βράδυ της Κυριακής.

Όλοι απόλαυσαν την εκδρομή-προσκύνημα, η οποία για τους εντοπίους πιστούς ήταν ευλογημένη ευκαιρία συναναστροφής με αδελφούς εν Χριστώ. Ως μία επί πλέον ευλογία, από την εκδρομή-προσκύνημα συγκεντρώθηκε ένα μικρό ποσό ως συνεισφορά στις ιεραποστολικές δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος. Πράγματι, αυτή η εκδρομή-προσκύνημα έχει γίνει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο γεγονός στο διαρκώς αυξανόμενο καλεντάρι της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος.