Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Πολωνίας: Πώς θα εορτάσει τα 100 χρόνια από την αυτοκεφαλία της

Στις 5 Μαρτίου 2024 συνήλθε η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκέφαλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, με τη συμμετοχή όλων των επισκόπων.

Τα θέματα συζήτησης της Ιεράς Συνόδου αφορούσαν εξωτερικές και εσωτερικές υποθέσεις.

Ως προς τις εξωτερικές υποθέσεις:

  1. Εξετάστηκαν επιστολές του Οικουμενικού και των Πατριαρχών Αλεξανδρείας και Μόσχας σχετικά με την κατάσταση ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου.
  2. Συζητήθηκε η επιστημονική και θεολογική συνεργασία με τα θεολογικά πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.
  3. Συζητήθηκε η συνεργασία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Πολωνίας με τη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Η θέση που εκφράστηκε στην επιστολή της 2ας Ιανουαρίου 2024 επιβεβαιώθηκε εκ νέου.

Ως προς τα εσωτερικά ζητήματα:

  1. Συζητήθηκε το προσχέδιο του προγράμματος για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την αυτοκεφαλία της Πολωνικής Εκκλησίας. Το πρόγραμμα της γιορτής θα ανακοινωθεί ξεχωριστά.
  2. Εγκρίθηκε το κείμενο του μηνύματος της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων σε σχέση με τα 100 χρόνια από την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Πολωνίας.
  3. Αποφασίστηκε η αγιοκατάταξη όσων μαρτύρησαν στα Γκουλάγκ.
  4. Αποφασίστηκε η σύνταξη επιστολής προς τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη διατήρηση του τρέχοντος έργου του Εκκλησιαστικού Ταμείου και τη διδασκαλία της θρησκείας στα σχολεία.
  5. Εγκρίθηκαν εκθέσεις σχετικά με τη ζωή και τις δραστηριότητες των επιμέρους επισκοπών της Εκκλησίας της Πολωνίας για το έτος 2023.
  6. Εγκρίθηκε η έκθεση για τη ζωή και τις δραστηριότητες των μοναστηριών.
  7. Εγκρίθηκε η έκθεση για τη δραστηριότητα της Αδελφότητας Ορθοδόξου Νεολαίας.
  8. Η πόλη της Βαρσοβίας επιλέχθηκε ως τόπος διεξαγωγής της ετήσιας συνάντησης της Αδελφότητας για την Ορθόδοξη Ημέρα Νεολαίας 2025.
  9. Αξιολογήθηκαν τα αναλυτικά προγράμματα των θεολογικών σχολών της Εκκλησίας της Πολωνίας.
  10. Συζητήθηκε το έργο του Κοινωνικού Ταμείου της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Βαρσοβίας και όλοι ενθαρρύνθηκαν να στηρίξουν το ταμείο για τους συνταξιούχους.
  11. Τα πασχαλινά βραβεία απονεμήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή για την 100η επέτειο της αυτοκεφαλίας. Μπορείτε να κατεβάσετε τη λίστα των βραβευθέντων σε μορφή PDF εδώ.
  12. Ορίστηκαν σε επίπεδο μητροπόλεων τα χρήματα που θα δοθούν σε ενορίες
  13. Τέλος, εγκρίθηκε το κείμενο του πασχαλινού μηνύματος της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων.