Ιδού τι σας περιμένει, (νέοι) Άγιοι αρχιερείς!

Πέντε είναι οι Μητροπόλεις που περιμένουν τον ένα, τον εκλεκτό. Σε Λαγκαδά, Καστοριά, Κιλκίς, Περιστέρι και Θήρα. Κάθε μία Μητρόπολη με τη σημασία, τη σπουδαιότητα και την ιστορία της.

Πάντα το όνειρο ενός κληρικού είναι να ανέβει στο πάνω-πάνω ράφι, σ’ εκείνο του αρχιερέα. Όμως οι Μητροπόλεις είναι πολλές φορές «λαχείο» που τους δίνει ο Θεός για να τους δοκιμάσει. Αυτές που φαίνονται καλές καταλήγουν «ζόρικες» και οι «έτσι και έτσι» που – αν το πρόσωπο είναι ικανό- γίνονται χάρμα ιδέσθαι.

Άραγε γνωρίζουν οι πέντε Μητροπολίτες ποια «δοκιμασία» τους περιμένει; Όλοι όταν εκλέγονται (ή μετατίθενται) στην αρχή χαμογελούν και δέχονται συγχαρητήρια. Πολλοί, μετά από λίγο καιρό, με ασπρισμένα πια μαλλιά και γενειάδα, μονολογούν του Βάρναλη τον στίχο: «Αχ, πού ‘σαι, νιότη, πού δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!».

Δεν λέω πως είναι και «ταλαιπωρία» να είσαι Μητροπολίτης, από αρχιμανδρίτης. Το πρόσωπο του κληρικού είναι εκείνο που μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια, μεγάλα ή μικρά, που κάθε επαρχία αντιμετωπίζει. Έψαξα, ερεύνησα, μίλησα και βρήκα τι περιμένει τους πέντε νέους Μητροπολίτες στη νέα επαρχία που τους έλαχε να διαποιμάνουν:

Λαγκαδάς. Δάνεια που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μία χρεωμένη μεν αλλά οργανωμένη και με καλό ανθρώπινο δυναμικό (κληρικούς) μητρόπολη. Η κληρονομιά που αφήνει ο μακαριστός Ιωάννης είναι μεγάλη. Βαθύς γνώστης του εκκλησιαστικού πνεύματος, καλός διοικητής, με όραμα, ανέβασε ψηλά τον πήχυ και ο διάδοχός του θα χρειαστεί δύο χρόνια για να βάλει τα πράγματα σε σειρά.

Καστοριά. Μητρόπολη με 13 ιερομόναχους που είναι η κληρονομιά του μακαριστού Σεραφείμ και είναι η «καρδιά» της Μητρόπολης. Το πνεύμα και ο διοικητικός μηχανισμός που λειτουργεί ρολόι. Αν ο νέος Μητροπολίτης δεν ζητήσει να τον πλαισιώσει η εμπειρία τους, θα χρειαστεί τρία χρόνια και θα βάλει απέναντι την τοπική (πιστή) κοινωνία για να βάλει σειρά. Μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή η ανεργία και τα εθνικά θέματα.

Κιλκίς. Οι δύο προηγούμενοι Μητροπολίτες δυσκολεύτηκαν να καταγράψουν ένα έργο άξιο μνήμης. Τα εθνικά ζητήματα της παραμεθορίου και το εγγενές πρόβλημα της Εκκλησίας των Σκοπίων που φλερτάρει με την αυτοκεφαλία, με ό,τι αυτό σημαίνει θα κάνουν τον νέο Μητροπολίτη να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.

Περιστέρι. Λαϊκοί που θέλουν να κάνουν κουμάντο μέχρι και στους… τραπεζικούς λογαριασμούς της Μητρόπολης και των Μοναστηριών της. Ανομοιογενής κλήρος που περιλαμβάνει κάποιες «δύσκολες» προσωπικότητες απαίδευτων κληρικών.

Ένα εύρωστο ταμείο και ένα γηροκομείο – κόσμημα που αραχνιάζει. Η κληρονομιά που άφησαν οι μακαριστοί Μητροπολίτες Περιστερίου, καθιστούν τη διοίκηση της Μητρόπολης πρόκληση αλλά και γρίφο. Ποιος μπορεί να συγκεράσει δύο διαφορετικούς κόσμους και να έχει θετικό αποτέλεσμα;

Θήρα. Μητρόπολη εξαιρετική με νησιά θελκτικά για τους… τουρίστες αλλά όχι και τόσο για έναν νέο Μητροπολίτη. Μεικτοί γάμοι σε ένα νησί που οι (άθεοι) Κινέζοι έχουν κάνει τους γάμους τουριστική ατραξιόν.

Δυσκολία πρόσβασης του Μητροπολίτη στις επαρχίες κυρίως το χειμώνα. Άτονη πνευματική σχέση του κόσμου, λόγω του γηραιού προκατόχου που άφησε τα πράγματα να πάνε στον αυτόματο. Εκκλησιαστικά ακίνητα που χρήζουν άμεσης αξιοποίησης για να ξαναμπεί στον χάρτη η Μητρόπολη.

Η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά είναι άριστα για έναν τουρίστα, όχι όμως και τόσο ονειρικά για έναν νέο ιεράρχη.

“Μελχισεδέκ”