Ηχηρή καταδίκη του πολέμου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

© Job Getcha (FB account)

της Έφης Ευθυμίου

Ηχηρό ράπισμα στους υπαίτιους του πολέμου στην Ουκρανία αποτέλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

“Ο πόλεμος, με τις δολοφονίες και όλες τις άθλιες συνέπειες που φέρνει, είναι ασυμβίβαστος με την ίδια τη φύση του Θεού και ενάντια στις θεμελιώδεις χριστιανικές και οικουμενικές αρχές μας”, περιγράφεται σε δημόσια δήλωση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC).

Αποδοκιμάζοντας τον παράνομο και αδικαιολόγητο πόλεμο “που επιβλήθηκε στον λαό και στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας”, η κεντρική επιτροπή του WCC έκανε λόγο για τον “απαίσιο και συνεχή απολογισμό θανάτων, καταστροφών και εκτοπισμών, κατεστραμμένων σχέσεων και ολοένα και πιο βαθιά εδραιωμένο ανταγωνισμού μεταξύ των ανθρώπων στην περιοχή, την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης παγκοσμίως, τον αυξημένο επισιτιστικό κίνδυνο σε επισφαλείς περιοχές του πλανήτη, την οικονομική δυσπραγία και την αυξημένη κοινωνική και πολιτική αστάθεια σε πολλές χώρες”.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο ανακοινωθέν απορρίπτεται “κάθε κατάχρηση της θρησκευτικής γλώσσας και εξουσίας για να δικαιολογήσει την ένοπλη επίθεση”.

Το διοικητικό συμβούλιο επαναδιατύπωσε “την έκκληση της παγκόσμιας κοινότητας των εκκλησιών που εκπροσωπούνται στο WCC για τον τερματισμό αυτού του τραγικού πολέμου, για άμεση κατάπαυση του πυρός, για να σταματήσει ο πόλεμος και η καταστροφή, και για τη διεξαγωγή διαλόγου και διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί βιώσιμη ειρήνη”.

Με την ανακοίνωση, το Συμβούλιο ζητά “μια πολύ μεγαλύτερη επένδυση από τη διεθνή κοινότητα στην αναζήτησή και στην προώθηση της ειρήνης, αντί της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης και του διχασμού”.

Επιβεβαιώνει ακόμη “την εντολή και τον ειδικό ρόλο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην περιοχή ως πλατφόρμα και ασφαλής χώρος συνάντησης και διαλόγου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλά πιεστικά ζητήματα για τον κόσμο και για το οικουμενικό κίνημα που προκύπτουν από αυτή τη σύγκρουση, και την υποχρέωση των μελών της να αναζητήσουν ενότητα και μαζί να υπηρετήσουν τον κόσμο, και ως εκ τούτου καλεί τα μέλη της οικουμενικής κοινωνίας στη Ρωσία και στην Ουκρανία, να κάνουν χρήση αυτής της πλατφόρμας”.

Φυσική “συνέχεια” των θέσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών

Η στάση αυτή του ΠΣΕ δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Στο Παραλίμνι της Κύπρου τον Μάιο, όπου και συναντήθηκαν για πρώτη φορά όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μετά την ρωσική εισβολή, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη του πολέμου και των εκστρατειών παραπληροφόρησης που προάγουν το μίσος και τον διχασμό.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που ακούστηκαν οι απόψεις όλων των Εκκλησιών -συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής- μετά από πολλά χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος.

Η καταδίκη του πολέμου ήρθε και από τη ρωσική πλευρά (εφόσον δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις στις θέσεις των αντιπροσωπειών ή στο κείμενο).

Με την τωρινή ανακοίνωση, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών μιλά ξεκάθαρα για εισβολή σε κυρίαρχο κράτος καθώς και για παράνομο και άδικο πόλεμο.

Ακόμη πιο σημαντικό, απορρίπτει τη χρήση της θρησκευτικής γλώσσας για την δικαιολογία της εισβολής, “δείχνοντας” ουσιαστικά το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μια στρατηγική σχεδόν ταύτισης με το Κρεμλίνο.

Επιβεβαιώνει τέλος για ακόμη μία φορά τον ρόλο του ως μια ασφαλή και αξιόπιστη πλατφόρμα για διάλογο μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ακόμη και εν μέσω ενός πολέμου μεταξύ ομόδοξων χωρών.