Η Βουλγαρία αποχαιρετά τον Πατριάρχη Νεόφυτο (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:39

Με την ταφή του Πατριάρχη Νεόφυτου στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Κυριακής, κάτι που όπως αναφέρεται στη διαθήκη του μακαριστού Πατριάρχη, ήταν επιθυμία του, κλήρος και λαός της Βουλγαρίας αποχαιρέτισαν τον Πατριάρχη Νεόφυτο.

Από το πρωί τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα του ορθόδοξου κόσμου, όπου κηδεύτηκε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης, ο οποίος έχει οριστεί ως αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Της εξοδίου ακολουθίας προέβη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος μετέβη νωρίς το πρωί στη Σόφια.

Στη συνέχεια κλήρος και λαός συνόδευσαν εν πομπή τον Πατριάρχη στην τελευταία του κατοικία, στον προαύλιο χώρο του Ναού της Αγίας Κυριακής.

Παρόντες ήταν εκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, από την Εκκλησία της Ελλάδος οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Βεροίας κ. Παντελεήμων. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Σερβίας, του Πατριαρχείου Ρουμανίας, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Αρχιεπισκοπής Οχρίδος.

Από τη Ρωσική Εκκλησία το “παρών” έδωσε ο Επίσκοπος Κορσούν κ. Νέστορας.

Από τη βουλγαρική εκκλησία γνωστοποίησαν πως είχαν ειδοποιηθεί όλοι οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών για τον θάνατο του Πατριάρχη Νεόφυτου, και οι προσδοκίες ήταν να παραστούν εκπρόσωποι από κάθε Εκκλησία.

“Το γεγονός ότι θα είναι παρών ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει μεγάλη σημασία, περιέχει μηνύματα, αλλά είναι επίσης σημαντικό ότι εστάλησαν προσκλήσεις και στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου”, ανέφερε ο λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Κονσταντίν Νούσεφ.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, ανέφερε ότι το γεγονός ότι θα παραστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην εξόδιο ακολουθία, είναι μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

“Ο πρώτος μεταξύ ίσων προεξάρχει σε τέτοιες εκδηλώσεις πένθους, καθώς και στην ενθρόνιση των προκαθήμενων των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών. Δεν βλέπω τίποτα κακό σε αυτό. Έχουμε διαβάσει διάφορες δηλώσεις για αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι εδώ πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα συναισθήματα και να σταθούμε σταθερά στις παραδόσεις και στην τήρηση των καταστατικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως μας τα κληροδότησαν οι πρόγονοί μας”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφίχθη λίγο μετά τις 10 το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιεφσκι στη Σόφια, όπου προσκύνησε τη σορό του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου, και προέστη στην Εξόδιο Ακολουθία και με τη συμμετοχή Αρχιερέων της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.