Η βία των ανηλίκων πρόβλημα των ενηλίκων

A Unhappy depress Pre teen girl at school

Από τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΣΠΥΡΟΥ*

Η βία στη ζωή των ανηλίκων είναι το θέμα που θα απασχολήσει γονείς και ειδικούς σε μία άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εσπερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως Αττικής. Το θέμα της Εσπερίδας, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, φέρει τον τίτλο «Η βία στη ζωή των ανηλίκων σήμερα – Τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας από την Εκκλησία, σε συνεργασία με φορείς της Δημόσιας Διοίκησης» και αφορά σε ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλους.

Ο προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» αναφέρει πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθούν με το εν λόγω ζήτημα. Εξηγεί ότι ύστερα από εισήγηση προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με την έγκριση του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, αλλά και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα μεταφερθεί από την Κατερίνη και θα φιλοξενηθεί στον ναό, από τις 21 έως τις 26 Απριλίου, ιερό λείψανο της Αγίας Αικατερίνης, αφού το δεύτερο μεγάλο παρεκκλήσι του ναού είναι αφιερωμένο στην μνήμη της.

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

«Στο πλαίσιο αυτής της πνευματικής ευκαιρίας θεωρήσαμε καλό και θελήσαμε να συνδέσουμε το πρόσωπο της Αγίας Αικατερίνης με πρακτικής φύσεως πράγματα, δηλαδή με σύγχρονα μηνύματα που αφορούν την Εκκλησία, καθώς και την κοινωνία, ιδίως αυτήν την εποχή που διανύουμε, στην οποία είναι φανερές πολλές δυσκολίες» τονίζει ο π. Σπυρίδων και προσθέτει ότι για όσες μέρες θα φιλοξενείται το ιερό λείψανο στον ναό θα πραγματοποιούνται καθημερινά εισηγήσεις από ειδικούς και επιστήμονες, οι οποίοι θα αναπτύσσουν θέματα που αφορούν πρωτίστως την οικογένεια. Για παράδειγμα την πρώτη ημέρα, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του λειψάνου, μετά τον κατανυκτικό εσπερινό, ο Μητροπολίτης Κίτρους θα αναπτύξει την εισήγησή του με θέμα «Το οικογενειακό περιβάλλον της Αγ. Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης – Διαχρονικό χριστιανικό πρότυπο οικογένειας» και βέβαια θα συζητηθεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην εποχή μας.

Αντίστοιχα και τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις. Μία μέρα πριν την αναχώρηση του ιερού λειψάνου θα πραγματοποιηθεί στον ναό μία άκρως σημαντική και δυστυχώς πολύ επίκαιρη εισήγηση. «Θέλαμε με την τελευταία εισήγηση να στρέψουμε την προσοχή μας πάνω σε ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό θέμα» σημειώνει ο π. Σπυρίδων και διευκρινίζει: «Πρόκειται για το ζήτημα της βίας και μάλιστα, όπως αυτή εμφανίζεται στην ζωή των ανηλίκων. Είναι ένα σοβαρότατο φαινόμενο, ένα πραγματικά πολύ σημαντικό ζήτημα. Τα αποτελέσματά του τα βλέπουμε και τα ζούμε καθημερινά, σε σχολεία, σε πλατείες, ακόμη και μέσα στην οικογένεια. Με ευαισθησία, κατανόηση και αίσθημα σοβαρότητας απευθυνθήκαμε σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Καταρχάς στον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων. Πρόκειται δηλαδή για την καθ’ ύλην αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι στην εκδήλωση θα παραστούν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Δημήτριος Μάλλιος, η υφυπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη, η οποία έχει ασχοληθεί με αντίστοιχα θέματα, ενώ την έναρξη θα κηρύξει ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Οι εισηγητές είναι ειδικοί επιστήμονες, ενώ θα τεθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της Εκκλησίας, στην οποία κυρίως θα δοθούν προτάσεις όχι για την καταστολή του θέματος, αλλά για την πρόληψη και προστασία. Ειδικότερα, θα αναλυθεί η έννοια της βίας διαχρονικά, αλλά και με ποιον τρόπο ο σωφρονισμός οδηγεί από την βία στην ελπίδα.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ

Παράλληλα θα γίνει εκτενής αναφορά στο ψηφιακό περιβάλλον, στη συμπεριφορά των παιδιών, στη βία των ανηλίκων ως πρόβλημα των ενηλίκων, αλλά και στην διαχείριση των ενδοσχολικών συγκρούσεων. Εξάλλου, ο π. Σπυρίδων τόνισε ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ζητήματα και υπάρχουν πολλά θέματα που καλείται η Εκκλησία να αντιμετωπίσει. Επίσης, κάνοντας λόγο για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τη γυναικοκτονία και τις επιθέσεις μεταξύ ανηλίκων μαθητών, υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία μέσα από τα κύτταρά της, μέσα, δηλαδή, από τις ενορίες, καλείται να στρέψει έντονα τον λόγο της και την σοφία της σε προβλήματα τόσο σημαντικά, ώστε να θεραπευτεί η κατάσταση και να μειωθούν αυτά τα φαινόμενα. «Η Εκκλησία έχει λόγο και οφείλει να μιλάει, διότι όλοι θέλουν να την ακούν» καταλήγει ο π. Σπυρίδων.

STOP ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒULLYING ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στο μεταξύ, μια νέα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην καταπολέμηση του ενδοσχολικού bullying ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, στην οποία θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες από γονείς και μαθητές, ενώ μετά την υποβολή της αναφοράς η διαχείριση θα γίνεται αρχικά από το σχολείο. Αναλόγως με την σοβαρότητα του περιστατικού θα είναι δυνατόν να αναλάβει δράση μια τετραμελής ομάδα από ειδικούς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να ασχοληθεί με αυτό ακόμη και επιτροπή ειδικών του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, ανακοινώθηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων, η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής αλλά και των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, η απλοποίηση των διαδικασιών για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, καθώς και η αυστηροποίηση των κανόνων για την χρήση κινητών τηλεφώνων. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ θα πρέπει να υπογραφεί από τους γονείς των μαθητών.

*Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”