Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών στο Μετόχι του Κύκκου

Η μνήμη του μεγάλου προμάχου της αγίας ημών Ορθοδόξου πίστεως, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, τιμήθηκε, εν κατανύξει και σεμνότητι, στην Λευκωσία και ειδικά στον Ιερό Ναό του αγίου Προκοπίου, Μετόχι της σεβασμίου Μονής της Ελεούσης του Κύκκου.

Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών συνδέεται, ουσιαστικά, από πλευράς εορτολογικού περιεχομένου, και αποτελεί συνέχεια και προέκταση της Κυριακής της Ορθοδοξίας, καθότι εορτάζεται και πάλιν άλλη μια νίκη της Ορθόδοξης πίστης, η νίκη επί της αιρέσεως του αντιησυχασμού.

Τη διακονία του λόγου του Θεού προς τους πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν στον ναό, στα πλαίσια πάντα των αριθμών που προβλέπουν τα σχετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και κυρίως προς τα πλήθη των πεινώντων και διψώντων χριστιανών, που παρακολούθησαν τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης, ανέλαβε, ο ελλόγιμος Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Ο κ. Νικολαΐδης στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στην ουσία του θεομάχου αυτού κινήματος και την ξενίζουσα θεολογία, που προσπάθησε να εισάγει στην ορθόδοξη εκκλησιολογία με τις δυτικόφερτες σχολαστικές αντιλήψεις του ο Βαρλαάμ ο Καλαβρός, παρουσίασε, εναργέστατα και διεξοδικά, την ορθόδοξη και Πατερική Θεολογία στο κεφαλαιώδες αυτό μυστήριο, των σχέσεων των προσώπων της τριαδικής Θεότητας.

«Μπροστά σ’ αυτή την αιρετική παραχάραξη» και τη «δαιμονική αυτή κενοφωνία», η οποία συγκλόνισε «το Άγιο Όρος και το πλήθος των Μοναχών στο Βυζάντιο, όπως και των θεοφρόνων ανθρώπων», τα βλέμματα εστράφησαν «στον γίγαντα της θεολογίας και της νοεράς προσευχής, αλλά και των θεολογικών γραμμάτων και πραγμάτων εγκρατή, τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά».

Όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης ο διαθέτων την μόρφωση, αλλά και την εμπειρία, Γρηγόριος ο Παλαμάς, με τα έργα του ¨Αγιορείτικος Τόμος¨, αλλά και ¨Περί των ιερώς ησυχαζόντων¨ «αποτελούσε μεστή και στομωτική εκκλησιολογική απάντηση και συνιστά μέχρι σήμερα διαχρονική κωδικοποιημένη συνεκδοχή της εμπειρίας του ακτίστου φωτός των εραστών του Χριστού».

Την Αγιοπνευματική αυτή εμπειρία, την οποία ενέπαιζαν οι Βαρλααμίτες, υπερασπίστηκε ο τιμώμενος, σήμερα, μεγάλος πατήρ και διδάσκαλος της Εκκλησίας μας, άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, «με πολλές θυσίες, ακόμη, και με φυλάκιση τεσσάρων ετών. Και γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο καθιερώθηκε η σημερινή Κυριακή, ώστε να προβάλλεται αυτή η πίστη και ζωή και να τιμάται ο κύριος υπέρμαχός της, ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο οποίος το 1347, μετά την αποφυλάκισή του, εκλέγεται Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Το 1359 κοιμήθηκε και το 1365 αγιοκατατάκτηκε».

«Το αρχαίον κάλλος», με το «εσχατολογικό μας κάλλος», θα κορυφώνονται στην άλλη ζωή, οπότε και στο πρόσωπό μας, διδάσκει η Εκκλησία μας σήμερα, τιμώντας τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά, θα βιώνουμε την «ατέλεστη ένδοξή μας τελειότητα στον παράδεισο, μας εξηγούν και μας καθοδηγούν οι άγιοι Πατέρες μας», τόνισε κατακλείοντας τον λόγο του ο κ. Νικολαΐδης για να ζητήσει, ακολούθως, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, να ευχηθεί «αυτής της δόξας του ακτίστου φωτός και της ανείπωτης θείας φωτοχυσίας όλοι μας να αξιωθούμε».

Λουκάς Α. Παναγιώτου