Η UNESCO ζητάει επιθεώρηση στην Αγία Σοφία

Η UNESCO ζητάει επιθεώρηση στην Αγία Σοφία, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν καταστρέφεται η παγκόσμια κληρονομιά.

Η UNESCO ζήτησε από την Τουρκία άδεια να επιθεωρήσει τις πιθανές αλλαγές στην Αγία Σοφία και στη Μονή της Χώρας (Καριγιέ Τζαμί) στην Κωνσταντινούπολη, δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που μετατράπηκαν σε τζαμιά, ανέφερε την Τετάρτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Duvar.

Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της UNESCO, Έρνεστο Οτόνε, ζήτησε τη διενέργεια της επιθεώρησης από τον ειδικό απεσταλμένο Mounir Bouchenaki, διάσημο αρχαιολόγο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο βοηθός διευθυντής του οργανισμού ανησυχεί ιδιαίτερα για αναφορές σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκίας με στοιχεία και στις δύο δομές που θεωρούνται πολύτιμα για τον Χριστιανισμό, ανέφερε ο Γερμανός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Deutsche Welle.

Η Τουρκία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανακοίνωσε τη μετατροπή σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα και της Χώρας του 4ου αιώνα (Kariye), βυζαντινές εκκλησίες που λειτουργούσαν για δεκαετίες ως μουσεία. Τη μετατροπή τους ακολούθησαν δικαστικές αποφάσεις που ανέφεραν ότι η μετατροπή του κτηρίου σε μουσεία ήταν παράνομη.

Το ενδιαφέρον της UNESCO στρέφεται ειδικά στα εκτεταμένα βυζαντινά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες που υπάρχουν στα δυο μνημεία.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα σύστημα κουρτίνας φωτός χρησιμοποιείται για την κάλυψη των εικόνων, καθώς οι ανθρώπινες εικόνες δεν επιτρέπονται κοντά στη μουσουλμανική προσευχή, σύμφωνα με τις ισλαμικές διδασκαλίες.

Πηγή: armyvoice.gr