Η τριακονταετής επέτειος αρχιερατικής διακονίας του Μητροπολίτη Ναζαρέτ

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου (787 μ.Χ.), των αναστηλωσάντων τας αγίας εικόνας, ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός εόρτασε στην Ναζαρέτ την επέτειο των τριάντα ετών ευδοκίμου, καρποφόρου και ευόρκου Αρχιερατικής Διακονίας Αυτού στην Μητρόπολη Ναζαρέτ.

Με αφορμή το γεγονός αυτό τελέσθηκε στον Προσκυνηματικό και Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πανηγυρική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού. Τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Μεθόδιος, προσελθών εξ Ιεροσολύμων, συλλειτουργών ως και ο Μητροπολίτης Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, συλλειτουργούντων ωσαύτως του Γέροντος Καμαράση Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου, και του ηγουμένου της Τιβεριάδος Αρχιμανδρίτου π. Παρθενίου και του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου και των ηγουμένων των Ιερών Μονών της Γαλιλαίας, των ιερέων του Προσκυνήματος της Ναζαρέτ και άλλων ιερέων των ομόρων Κοινοτήτων και τιμητικώς παρισταμένων του Προέδρου της Κοινότητος Ναζαρέτ, των Επιτρόπων, του κ. Σεζάρ Μαρτζήε και προσευχομένου πολλού λαού.

Στην Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μεθόδιος ανέγνωσε τον κάτωθι χαιρετισμό του Πατριάρχη Ιεροσολύμων:

“Τω Ιερωτάτω Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακώ, αδελφώ εν Κυρίω αγαπητώ και συλλειτουργώ της Ημών Μετριότητος, ασπασμόν άγιον εν Χριστώ Ιησού.

Διά των Πατριαρχικών Ημών Γραμμάτων τούτων, μετέχομεν μετ’ ιδιαιτέρας χαράς εις την ευφρόσυνον ημέραν ταύτην της λίαν αγαπητής και περισπουδάστου Ημίν Ιερότητος, επί τη συμπληρώσει τριακονταετούς ευδοκίμου διακονίας εν τω Ιερώ Προσκυνήματι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και θεαρέστου ποιμαντορίας αυτής εις την θεόσωστον Ιεράν Μητρόπολιν Ναζαρέτ του ημετέρου Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, συγχαίροντες αυτήν εκ μέσης καρδίας.

Αξίως όντως τιμάται η υμετέρα Ιερότης υπό του ευσεβούς κατά Ναζαρέτ ποιμνίου Ημών, υπέρ του οποίου ηνάλωσεν εαυτόν εν τη αρχιερατική Μητροπολιτική διακονία αυτής, προασπιζομένη άμα ως γνήσιος Αγιοταφίτης τα αναφαίρετα ιστορικά προνόμια και δικαιώματα της παρουσίας αυτού εις την Αγίαν Γην και τούτο προς έπαινον και όφελος του Ιερού ημών Κοινού και του ημετέρου Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου.

Συγχαίροντες και πάλιν τη υμετέρα λίαν αγαπητή και περισπουδάστω Ημίν Ιερότητι και ευχόμενοι αυτή έτη όσα πλείστα εν υγιεία και δυνάμει, επ’ ωφελεία του εμπεπιστευμένου αυτής ποιμνίου, ασπαζόμεθα αυτήν από του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου φιλήματι αγίω και διατελούμεν”.

Το μεσημέρι ο τιμώμενος Μητροπολίτης Ναζαρέτ παρέθεσε τράπεζα και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και όλους όσους τον τίμησαν, και προσφώνησε τα εξής:

“Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Θαβωρίου κ. Μεθόδιε, Εκπρόσωπε της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος,

Σεβασμιώτατε άγιε αδελφέ κ. Ιωακείμ, Μητροπολίτα Ελενουπόλεως,

Οσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίται,

Αγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί,

Η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και αι πρεσβείαι της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και πάντων των αγίων, ιδιαιτέρως δε του προστάτου μου αγίου ενδόξου πατρός ημών Κυριακού του Αναχωρητού, μας ηξίωσαν να παριστάμεθα σήμερον εν δοξολογική ευχαριστιακή συνάξει, με την ευκαιρίαν συμπληρώσεως τριάκοντα χρόνων από της ευλογημένης εκείνης ημέρας της εισόδου μου εις την ιεράν πόλιν της Ναζαρέτ ως επίσκοπος Μητροπολίτης.

Ιδιαιτέραν ολόθυμον ευχαριστίαν οφείλω εις τον Μακαριώτατον Πατέρα και Πατριάρχην ημών κ.κ. Θεόφιλον διά την Πατριαρχικήν του συμπαράστασιν και μέριμναν διά τας ανάγκας και τας δυσκολίας που συναντούμε κατά την πορείαν της ταπεινής μας Αρχιερατικής διακονίας εις την Ναζαρέτ, καθώς και διά την Πατριαρχικήν του σημερινήν ευλογίαν, η οποία εκφράζεται διά της παρουσίας των δύο αγαπητών αδελφών Αρχιερέων, του Ιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Θαβωρίου κ. Μεθοδίου και του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ.

Ενθέρμως, επίσης, ευχαριστώ διά την αγαστήν συνεργασίαν και πολύτιμον βοήθειαν εις το έργον της Μητροπόλεως, τον Πρόεδρον και τα μέλη της Επιτροπής του Συμβουλίου, όσον δε και τον Πρόεδρον και τα μέλη της Επιτροπής του Ανωτέρου Συμβουλίου.

Εξαιρέτως, ευγνωμόνως ευχαριστώ διά την αγάπην των, τους αγαπητούς μου συγκυρηναίους ιερείς που νυχθημερόν και αδιακόπως χωρίς γογγυσμόν διακονούν στις Κοινότητές μας, αυτόν τον σπουδαίον και ευλογημένον λαόν της Ναζαρέτ και τοιουτοτρόπως συμπορευόμεθα εν προσευχή, υπομονή και αγάπη με τις πενιχρές μας δυνάμεις εντός της προνοίας του Θεού, που σε Αυτόν αξίζει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις, τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν”.