Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Άγιο Δημήτριο – Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη δοξολογία (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:12

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία για τον διπλό εορτασμό του πολιούχου της πόλης και την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον οθωμανικό ζυγό, η οποία έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πολιτικών, της ηγεσίας των στρατιωτικών δυνάμεων και της αυτοδιοίκησης.

Την ΠτΔ υποδέχθηκε τιμητικό άγημα, η μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού, η οποία παιάνισε τον εθνικό ύμνο και εκπρόσωποι από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων με παραδοσιακές στολές. Τόσο την κα. Σακελλαροπούλου όσο και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνόδευσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού η δοξολογία και το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο

Η δοξολογία τελέστηκε παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ήταν μόνο για τους επίσημους και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και παραβρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η ηγεσία των τριών Όπλων, οι βουλευτές της ΝΔ Έλενα Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος κά.

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που προηγήθηκε, οι πιστοί που προσήλθαν τήρησαν, στη συντριπτική πλειονότητά τους τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

“Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον πολιούχο της, τον αθλοφόρο Άγιο Δημήτριο είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία. Υπήρξε στρατηλάτης και συμπολεμιστής μαζί για τους πιστούς από τα βυζαντινά χρόνια. Αυτόν επικαλούνταν στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομά του στα χείλη μπήκε ο ελληνικός στρατός στη Θεσσαλονίκη ως ελευθερωτής, στις 26 Οκτωβρίου του 1912”, ανέφερε σε δήλωση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Συμμετέχοντας και φέτος με συγκίνηση στους εορτασμούς της πόλης μας, εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει. Χρόνια πολλά σε όλους”, είπε.

“Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί φέτος γιορτάζω με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την απελευθέρωση της πόλης, την ενσωμάτωση στον ελληνικό κορμό, αλλά και την απελευθέρωση από τον ναζισμό”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

”Όπως καλά γνωρίζετε”, συνέχισε, “η ιδιαίτερη μου πατρίδα, η Κύπρος και ο κυπριακός ελληνισμός διέρχονται κρίσιμες, πραγματικά, στιγμές. Η εδώ παρουσία μου, μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος, να αντλήσω πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέληση, να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος”, τόνισε.

“Σήμερα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη, γιορτάζει τον πολιούχο Άγιο της, Άγιο Δημήτριο, γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Μνημονεύουμε τη δύναμη και το σθένος του έθνους και των προγόνων μας”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Θυμόμαστε τα μεγάλα “ναι” και τα μεγάλα “όχι” που χρειάστηκε να ποθούν. Οι μνήμες του παρελθόντος μας διδάσκουν ότι με αγώνες και ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, μπορούμε να περάσουμε μπροστά ως νικητές. Σήμερα όμως έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Με σχέδιο, επιμονή και υπομονή για τις καλύτερες μέρες”, επισήμανε.

Εμφανώς συγκινημένος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε αναφορά στον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώτης Γεννηματά λέγοντας: “Μας λείπει από τις στιγμές της γιορτής, από τους αγώνες και τις δράσεις, η Θεσσαλονίκη την αποχαιρετά”.

Εκατοντάδες είναι οι πιστοί που από νωρίς το πρωί σπεύδουν για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, με τα μέτρα της αστυνομίας να είναι δρακόντεια.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το grtimes.gr, δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, με ιερέα να βάζει μέσα νωρίτερα δύο πιστούς χωρίς μάσκα παρότι το απαγόρευσε προσωπικό της ΕΛΑΣ, ενώ άλλος ιερέας διαμαρτυρήθηκε για την έντονη παρουσία της ΕΛΑΣ έξω από τον Ναό με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να έχουν απομακρυνθεί από τις εισόδους.

Φωτό-Βίντεο: grtimes.gr