Η Θεσσαλονίκη «φοράει τα καλά της» προς τιμήν του προστάτη της Αγίου Δημητρίου

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 11/10 τα φετινά «Δημήτρια», οι πολυήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του προστάτη Αγίου της πόλης με την υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας, η οποία θα παραμείνει στον Ι. Ναό του πολιούχου μέχρι 31/10

Με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων κατά της πανδημίας θα διεξαχθούν για δεύτερη χρονιά τα «Δημήτρια» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τις εκδηλώσεις, προς τιμήν του Αγίου, οι οποίες διαρκούν κάθε χρόνο περίπου τρεις εβδομάδες. Παράλληλα, την ίδια αυτή περίοδο φιλοξενείται στην πόλη κάποια περίπυστη εικόνα της Παναγίας.

Εξάλλου, η εορτή του Αγίου για κάθε Βορειοελλαδίτη είναι μία πολύ σημαντική μέρα. Δεν είναι απλώς μια περίλαμπρη γιορτή κατά την οποία η Μακεδονία «φοράει τα καλά της», αλλά είναι ο χρόνος, όπου τιμάται ο προστάτης τους, ο άγιος στον οποίο εναποθέτουν τον καημό, τα προβλήματα, την ελπίδα, τις ανησυχίες τους. Γι’ αυτό και στις πηγές αποκαλείται μεγαλομάρτυς, φιλόπολις, σωσίπολις και μυροβλύτης.

Την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου άρχισαν οι εκδηλώσεις με Δοξολογία και την επίσημη υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας μπροστά από τον ιερό ναό του Αγίου.

Η ιερά εικόνα είναι πιστό αντίγραφο της θαυματουργής Εικόνας Πορταΐτισσας από την ιερά μονή των Ιβήρων του Αγίου Ορους, η οποία κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η αυστηρή έκφραση του ιερού προσώπου Της, τονιζόμενη από την επιβλητική, καθηλωτική ματιά Της, προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση και δέος στους προσκυνητές.

Η ιστορία της έχει κάνει πολλούς να δακρύσουν και ακόμη περισσότερους να πιστέψουν. Μάρτυρες των θαυμάτων της Παναγίας, άλλωστε, είναι τα δεκάδες πολύτιμα αφιερώματα. Διακρίνουμε εγκόλπια αρχιερέων, μετάλλια πρωταθλητών και ολυμπιονικών αλλά και παράσημα ηρώων, να κοσμούν το εικόνισμα Της.

Μάλιστα, η αυθεντική εικόνα, για τους Αγιορείτες και ειδικότερα για τους Ιβηρίτες είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό εκκλησιαστικό κειμήλιο. Είναι η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στο περιβόλι Της, ανάμεσά τους. Από το 1004 που βρέθηκε μέχρι σήμερα η εικόνα της Παναγίας δεν έχει «βγει» ποτέ από το Άγιον Όρος. Σύμφωνα με τον θρύλο όσο βρίσκεται στη θέση της το Άγιον Όρος θα είναι άτρωτο.

Η θαυματουργή εικόνα θα παραμείνει στον ιερό ναό του πολιούχου της πόλης, μέχρι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.

Ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πέτικας κάνει γνωστό, ακόμη, ότι «ο ναός προς διευκόλυνση των πιστών θα είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 6 το πρωί έως τη 1 τη νύχτα και θα τελείται κάθε πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα η ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας του Αγίου Δημητρίου κατά την αρχαία εκκλησιαστική παράδοση», ενώ συμπληρώνει πως και φέτος λόγω της πανδημίας που πλήττει και την πατρίδα μας δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία των ιερών εικόνων.

Οι ακολουθίες θα ολοκληρωθούν με την αναχώρηση της εικόνας. Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις, ενώ υπάρχει η επιφύλαξη για την ανακοίνωση νέων περιοριστικών μέτρων από την Πολιτεία.

Για τα 200 χρόνια

Επίσης, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του ναού επετειακή εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τη συμμετοχή Βυζαντινών χορών.

Αντίστοιχα, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική εκδήλωση με την συμμετοχή χορωδιών, χορευτικών συγκροτημάτων και την συνοδεία μουσικής ορχήστρας. Παράλληλα, τις Κυριακές 17 και 24 του μηνός θα λάβουν χώρα ομιλίες και θα διανεμηθεί στους πιστούς το θαυματουργό μύρο του αγίου.

Ο καθαγιασμός του μύρου

Η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού του μύρου του Αγίου Δημητρίου θα τελεσθεί το πρωί της Κυριακής 31ης Οκτωβρίου. Ο π. Δαμασκηνός αναφέρει ότι μετά τον καθαγιασμό του ελαίου, που βρίσκεται σε ειδική φιάλη μπροστά από τα ιερά λείψανα του αγίου, ανοίγεται η λάρνακα, η οποία για την περίοδο της εορτής τοποθετείται στο κέντρο του ναού, και εν συνεχεία περισυλλέγεται από τον Μητροπολίτη και τους ιερείς το μύρο που υπάρχει ήδη στα τοιχώματα μέσα και έξω από τη λάρνακα.

Κατόπιν, με ειδική ακολουθία μεταφέρεται πάλι η λάρνακα στο κιβώριο, όπου παραμένει όλο το χρόνο για προσκύνηση των πιστών. Σε αυτό το σημείο, με ειδικά δοχεία ρίπτεται το καθαγιασμένο έλαιο, το οποίο μετέπειτα συγκεντρώνεται από τους ιερείς για να διανεμηθεί στους πιστούς.

Αυτή η ημέρα είναι και η μοναδική που ανοίγει η λάρνακα του αγίου και αρκετοί ιερείς διανέμουν το μύρο στους πιστούς εντός και εκτός του ιερού ναού. Για δεύτερη χρονιά, καθόλη την διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων, θα τηρηθούν αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του ναού.

Απόστολος Σπύρου

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”