Η Θεία Λειτουργία του Αγ. Μάρκου στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο

Την αρχαία Θεία Λειτουργία του Αγίου Μάρκου, φορώντας ένα παλαιοχριστιανικό εγκόλπιο, τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο.

Η Θεία Λειτουργία, που τελείται μόνο στην Αίγυπτο, δεν έγινε στο Καθολικό, της «ροτόντας της Ανατολής», αλλά στους τάφους των νεομαρτύρων του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, οι οποίοι εορτάζουν στις 18 Οκτωβρίου.

Ο Πατριάρχης Ιεοσολύμων προσευχήθηκε να εξαλειφθεί η πανδημία του κορονοϊού από την Αίγυπτο και μίλησε για το πώς κατάφερε να διασωθεί η Θεία Λειτουργία από το παρελθόν στο παρόν.

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως Νικόλαος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Δαμασκηνός Αλαζράι, ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης και οι πατέρες της Μονής Ιωακείμ και Παϊσιος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας και Προϊσταμένη της Εφορείας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και ο Πρόεδρος της Αραβόφωνης Κοινότητας.

Πηγή: ekkairo.org