Η Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων στη Λευκωσία

Με την παρουσία πιστών εντός και εκτός τού Καθεδρικού Ιερού Ναού τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου στη Λευκωσία, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, συλλειτουργούντων τού Πρωτοσυγκέλλου τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Ιωάννου Ιωάννου και τού πρωτοπ. Κυπριανού Κουντούρη.

Ανάμεσα στους συμπροσευχομένους πιστούς ήταν και μέλη τής πολιτικής, πολιτειακής, στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας τού τόπου, οι οποίοι παρακολούθησαν προσευχόμενοι στο Θείο Βρέφος την λαμπρή Θεία Λειτουργία, που μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση τόσο τηλεοπτικά όσο και ραδιοφωνικά.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού διαβάστηκε η αρχιεπισκοπική εγκύκλιος του Μακαριωτάτου επ’ ευκαιρίᾳ της Εορτής από τον πρωτοπ. Κυπριανό Κουντούρη.

Μέσα απ’ αυτήν ο Μακαριώτατος υπενθύμισε σ’ όλους μας πως «…Το γεγονός της ενανθρώπησης του Υιού και Λόγου του Θεού δεν είναι ένα στατικό η ένα ακόμη εξαιρετικά μεγάλο γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο παραπέμπει στις ημέρες του Καίσαρος Αυγούστου. Αντιθέτως, αποτελεί τη μέγιστη και ακατάληπτη έκφραση της αγάπης του Θεού προς τον πεπτωκότα άνθρωπο … και κανείς από τους ανθρώπους δεν μπορούσε να προσφέρει την ποθητή αυτή λύτρωση».

Επίσης, στη φετινή εγκύκλιο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, τόνισε πως «…βιώνουμε φέτος και τις θλιβερές συνέπειες της επί εννέα μήνες επικρατούσης πανδημίας του κορωνοιού…» και ότι «η Εκκλησία Κύπρου και εμείς, προσωπικά, κινούμενοι από αγάπη προς τον λαό μας, αποδεχθήκαμε όλους τους περιορισμούς που έθεσαν οι Αρμόδιες Αρχές, με την ελπίδα βελτίωσης των δύσκολων συνθηκών υγείας του λαού μας, παρόλο που η στέρηση ενεργούς συμμετοχής των πιστών στα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας προκάλεσε σ’ όλους λύπη και αθυμία».

Ο κ. Χρυσόστομος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει «τoὺς ἰατροὺς καὶ νοσηλευτές μας, οἱ ὁποῖοι ὑπηρετοῦν καὶ φροντίζουν μέσα σὲ δύσκολες συνθῆκες ὅσους νοσοῦν, στοὺς ὁποίους ἐκφράζουμε τὴν εἰλικρινὴ συμπαράστασή μας, τὴν ὁλόθυμη εὐχαριστία καὶ τὸν ἔπαινό μας γιὰ τὸ ἀξιοθαύμαστο ἔργο ποὺ ἐπιτελοῦν».

Τέλος, σχετικά με την επί 46 έτη παράνομη κατοχή των εδαφών του νησιού από τους Τούρκους, ο Μακαριώτατος προέταξε την ενότητα, τη σταθερότητα και αγωνιστικότητα αφού όπως επισήμανε στην εγκύκλιό του πως «Η Τουρκία, με τις τελευταίες της παρεμβάσεις στο Κυπριακό, έδειξε πιά ολοκάθαρα τους πραγματικούς της στόχους. Στο παρόν στάδιο, επιδιώκει λύση δύο κρατών. Όμως, μία λύση δύο κρατών, έστω και ενταγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέχει, κατά τη γνώμη μας, θανάσιμους κινδύνους. Ποιος θα εμποδίσει τη ροή εκατομμυρίων Τούρκων στο ούτω καλούμενον «τουρκοκυπριακό κράτος»; Και ποιος ύστερα θα τους εμποδίσει, αφού τους δοθεί και ευρωπαϊκή υπηκοότητα, να περάσουν στο Ελληνοκυπριακό Κράτος και να μας υποσκάψουν παντοιοτρόπως;

Επίσης, πιστεύουμε ότι ούτε η Ευρώπη αποδέχεται τη λύση δύο κρατών, αφού θα δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες υποβόσκει η επιθυμία των μειονοτήτων για απαγκίστρωση από τις κεντρικές κυβερνήσεις».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχήθηκε στο εκκλησίασμα ψυχική και σωματική υγεία, αγάπη και προκοπή.

Μετά το πέρας τής ακολουθίας ακολούθησε το «πρωινό» παραδοσιακό κυπριακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην τραπεζαρία της Αρχιεπισκοπής.