Η τελετή του Επιταφίου στον Πανάγιο Τάφο

Το απόγευμα της Παρασκευής 22ας Απριλίου 2022 9.00 μ.μ. (θερινήν ώραν) άρχισε στο Πατριαρχείο και τον Ναό της Αναστάσεως η τελετή του Αγίου Επιταφίου.

Κατ’ αυτήν πρώτα στο Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως εψάλη ο Κανών του Μεγάλου Σαββάτου, ως ούσης της τελετής ταύτης Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, «Κύματι θαλάσσης».

Του Κανόνος ψαλλομένου ενεδύθη διά πενθίμων ωραιοτάτων αμφίων ο Προεξάρχων της τελετής Μακαριώτατος Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και οι Αρχιερείς και Ιερείς.

Μετά τούτο από της Ωραίας Πύλης του Καθολικού ήρξατο η λιτανεία προς τα δεξιά από του παρεκκλησίου του «Μη μου άπτου», δι’ όλων των προσκυνημάτων κύκλω του Καθολικού εξωτερικώς, μετά μιάς δεήσεως εις έκαστον.

Άμα τη εντεύθεν ανόδω εις τον Φρικτόν Γολγοθάν ανεγνώσθη το Ευαγγέλιον της Σταυρώσεως και ελήφθη το ειλητόν του Επιταφίου από της Αγίας Τραπέζης υπό των Αρχιερέων. Κατελθόντες ήπλωσαν αυτό εις την Αγίαν Αποκαθήλωσιν και ανεγνώσθη το σχετικόν Ευαγγέλιον.

Εν συνεχεία εγένετο λιτανεία τρις πέριξ του Αγίου Τάφου, του ειλητού περιφερομένου και τοποθετουμένου επί του Αγίου Μνήματος, ότε και ήρχισαν οι τρεις Στάσεις του Επιταφίου.

Ο προεξάρχων της τελετής Μακαριώτατος Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος έψαλε το πρώτον τροπάριον της Α΄ Στάσεως : «Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ….», οι Αρχιερείς δε εν συνεχεία την Β΄ «Άξιόν εστιν μεγαλύνειν Σε τον ζωοδότην…» και την Γ’ «Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι Χριστέ μου…» και ο μυρεψός «έρραναν τον τάφον…», ψαλλομένων εις εκάστην Στάσιν των Εγκωμίων υπό των Ιεροψαλτών.

Μετά ταύτα, ο Γέρων Αχιγραμματεύς Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος ανέγνωσε το εόρτιον κήρυγμα (ίδε video).

Των Αίνων ψαλλομένων προσεκύνησαν τον εν τω ειλητώ άχραντον Σώμα του Κυρίου, οι Αρχιερείς και έλαβον τα ευλογημένα άνθη δι’ εαυτούς και τους πιστούς.

Η τελετή έληξε διά της περιφοράς του Επιταφίου επί του Ιερού Βήματος του Καθολικού και τοποθετήσεως αυτού επί της Αγίας Τραπέζης, εν ω εψάλλετο «Ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το Άχραντόν Σου Σώμα εν μνήματι καινώ κηδεύσας απέθετο.