Η τελετή της Δεύτερης Ανάστασης στα Ιεροσόλυμα

Την κυριώνυμο ημέρα του Πάσχα 2 Μαΐου 2021, στις 12.00 μ.μ. έλαβε χώρα στο Πατριαρχείο η τελετή της Δευτέρας Αναστάσεως.

Η τελετή, λαμπρά ως και η ολονύκτιος Αναστάσιμος, άρχισε στην αίθουσα του Πατριαρχείου διά της αναγνώσεως πρώτον της Θ’ Ώρας του Πάσχα «Χριστός Ανέστη» τρεις φορές, «Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι» τρεις φορές, «Προλαβούσαι τον Όρθρον αι περί Μαριάμ» τρεις φορές, κ.λ.π. και εν ω οι ψάλται έψαλλον το αργό Βυζαντινό «Χριστός ανέστη».

Της Θ’ ώρας τελειωθείσης, άρχισε η Πατριαρχική μεγαλοπρεπής Συνοδεία, των ψαλτών ψαλλόντων και των πιστών ισταμένων δεξιά και αριστερά της οδού εν χαρά, ουχί δε και προσκυνητών έξωθεν, των αεροδρομίων εισέτι κεκλεισμένων.

Όταν η Συνοδεία έστασε στην αυλή του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, ανεπέμφθη δέηση. Με την είσοδο στο Ναό, άρχισε στο Καθολικό ο Εσπερινός της ημέρας του Πάσχα.

Αναγνώστηκε η εκ του κατά Ιωάννου Αγίου Ευαγγελίου περικοπή της εμφανίσεως του Αναστάντος Κυρίου: «ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια των Σαββάτων», των μαθητών κεκλεισμένων εις το υπερώον, του Θωμά μη όντος μετ’ αυτών και ειπόντος, ότε είπαν αυτώ οι μαθηταί ότι «εωράκαμεν τον Κύριον», «εάν μη ίδω τον τύπον των ήλων, ου μη πιστεύσω», σε πολλές γλώσσες για την αγάπη του Αναστάντος Χριστού προς τον κόσμο και την οικουμενικότητα του Ευαγγελίου, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και μετεχόντων εντοπίων πιστών, Ελληνοφώνων, Ρωσοφώνων, Αραβοφώνων και άλλων, οχι δε και προσκυνητών.

Του Εσπερινού απολυθέντος η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθε στα Πατριαρχεία εν χαρά και αγαλλίαση και δοξολογία του εν Τριάδι Θεού ημών για την εν Χριστώ σωτηρία των ανθρώπων.