Η σιωπηρή «συνενοχή» της Εκκλησίας

Φωτό: EUROKINISSI

Να ξεκινήσουμε με δύο παραδοχές. Η πρώτη, ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να νομοθετεί. Η δεύτερη, ότι η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια τη γνώμη της. Αν μη τι άλλο, για τα θέματα που αφορούν τον λαό και το που πηγαίνει αυτός ο τόπος.

Και τους δύο τους κρίνει, αργά ή γρήγορα, η κοινωνία. Την μεν κυβέρνηση με την ψήφο της. Την δε Εκκλησία με την αποδοκιμασία ή την επιδοκιμασία της. Με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια οι ρόλοι έχουν κάπως μπερδευτεί.

Η κυβέρνηση έδειχνε να τα έχει βρει με την Εκκλησία. Με την διοικούσα Εκκλησία, φαινόταν πως υπήρχε μια σιωπηρή συνενοχή. Οι Μητροπολίτες, μεμονωμένα, έβγαιναν στα κάγκελα. Μέχρι προχθές η Εκκλησία επισήμως αρκούνταν σε μία νομικίστικη δημόσια εγκύκλιο. Που κι αυτή διέρρευσε.

Ούτε καν την είχαν στείλει επισήμως στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Κατά τα άλλα η ηγεσία της Εκκλησίας έλεγε ότι περίμενε να δει το… τελικό κείμενο. Τότε, βέβαια, θα ήταν αργά. Τι θα μπορούσε να γίνει; Αυτό που αποφασίστηκε. Έστω και τελευταία στιγμή, να συγκληθεί η Ιεραρχία. Να μην μένουν ξεκρέμαστοι οι Μητροπολίτες να φωνάζουν από άμβωνος και ουσιαστικά να παλεύουν μόνοι.

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να βρεθεί μία αντιπροσωπεία της Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο, στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαμαρτυρηθεί. Να εκφράσει έναν προβληματισμό.

Να δει και ο ιστορικός του μέλλοντος πως κάτι είπε και η Εκκλησία, κάπως εξέφρασε κι ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας. Οι υπερασπιστές της woke ατζέντας έχουν πια τα κανάλια τους, τον τρόπο τους, και τους υπερασπιστές τους.

Όσο γι αυτά που λέγονται πως η Εκκλησία δεν τάσσεται υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς για «να μη διχάσει τον κόσμο» είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

Η εμμονή της κυρά Αλεξάνδρας

Το σχέδιο έχει κάπως έτσι. Τον Οκτώβριο ο Γ. Γεραπετρίτης θα αναλάβει, το πιθανότερο, νέος επίτροπος της Ε.Ε. για τη χώρα μας. Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα πάρει – και στα χαρτιά- το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εμμονή της να μπλέκει στα εκκλησιαστικά πράγματα είναι απαράμιλλη. Ειδικά στα εκκλησιαστικά θέματα της Αμερικής της έχει γίνει κάτι σαν εμμονή. Άτομα και εντός του ΥΠΕΞ της καταλογίζουν τα τελευταία δημοσιεύματα εντός και εκτός Ελλάδος.

Παρότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης της είπε με εύσχημο τρόπο να περιοριστεί στα του οίκου της, η κυρία Παπαδοπούλου επιμένει.

Η στάση της έχει προκαλέσει δυσφορία σε υψηλούς υπηρεσιακούς παράγοντες και διπλωμάτες που κάνουν λόγο για αμετροεπείς κινήσεις που δεν ταιριάζουν με το θεσμικό της ρόλο.

Για ζημιά που θα μείνει, όταν – αργά ή γρήγορα- η εν λόγω θα έχει αποχωρήσει.

“Μελχισεδέκ”