Η Ρωσική Εκκλησία κατά των διαδηλώσεων στη Ρωσία

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του Κώστα Ονισένκο

Με δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίων, χωρίς να αναφέρει το όνομά του, στράφηκε κατά του αντιπολιτευόμενου Ρώσου πολιτικού και μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι καθώς και μερίδας των πολιτών της Ρωσίας που αυτές τις μέρες συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, ακολουθώντας την επίσημη επικοινωνιακή γραμμή του Κρεμλίνου, χρησιμοποίησε ως βασικό επιχείρημα κατά των διαδηλώσεων την “παρότρυνση/συμμετοχή των παιδιών και εφήβων σε πολιτικές εκδηλώσεις”.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η επικοινωνιακή μηχανή του Κρεμλίνου προκειμένου να κατηγορήσει τον Ναβάλνι και τους υπόλοιπους οργανωτές των κινητοποιήσεων.

“Η συμμετοχή παιδιών και εφήβων σε πολιτικές ενέργειες είναι μια εντελώς απαράδεκτη παραβίαση του αστικού δικαίου και της τάξης και νομίζω ότι οι δράστες πρέπει να φέρουν ευθύνη (σ.σ. να λογοδοτήσουν) για αυτό” είπε ο Μητροπολίτης.

Ο ίδιος μάλιστα συνέκρινε την σημερινή κατάσταση στη Ρωσία με την κατάσταση πριν την επανάσταση του 1917 όταν “εμφανίστηκαν” “διάφοροι προπαγανδιστές ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονταν στο εσωτερικό της χώρας και άλλοι στο εξωτερικό – στην ευημερούσα και ήρεμη Ελβετία, και δρούσαν από εκεί”, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου για “ξένους πράκτορες” που υποκινούν τις κινητοποιήσεις.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η χώρα έχει πολλά κοινωνικά προβλήματα και μεγάλη διαφθορά ωστόσο “αυτό δεν είναι αφορμή για να καλούν τους εφήβους να βγαίνουν στους δρόμους”. Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Ξέρουμε που οδήγησε η επανάσταση (…) Το κράτος πρέπει να αναπτύσσεται με εξελικτικό και όχι με επαναστατικό τρόπο. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος μας, τα κοινωνικά προβλήματα πρέπει να τα λύνουμε μαζί”, είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Χθες, 31 Ιανουαρίου, χιλιάδες Ρώσοι βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων διαδηλώνοντας κατά της κρατικής διαφθοράς και ζητώντας την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι. Περισσότεροι από 5100 άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις καθώς αυτές θεωρούνται επίσημα παράνομες.