Η Ρωσία βλέπει «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» παντού, εκτός από τους συμμάχους της

Του Κώστα Ονισένκο

Στις 8 Ιουλίου το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δημοσίευσε την ετήσια αναφορά του «Σχετικά με την κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ξεχωριστές χώρες», η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Στο έγγραφο επισημαίνεται η «κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα» σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων χώρες όπως το Λουξεμβούργο, Δανία, Καναδάς, Φινλανδία, Ελβετία και σε ακόμα 38 χώρες.

Αμέσως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ γίνεται αναφορά σε χώρες, στις οποίες η οικονομική κατάσταση, οι κοινωνικές συνθήκες και όλοι οι δείκτες είναι πάρα πολύ υψηλές, μέσα στην εν λόγω λίστα δεν υπάρχουν αναφορές για άλλες χώρες που έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ορισμένες μάλιστα από τις οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν και ως δικτατορικά καθεστώτα. Εκεί λοιπόν που το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ασχολήθηκε με τα ανθρώπινα δικαιώματα -για παράδειγμα- στον Καναδά ή στη Νέα Ζηλανδία, δεν έκρινε σκόπιμο να γράψει κάτι για την αιματηρή δικτατορία στην Μιανμαρ – στην επιβολή της οποίας συμμετείχε η ίδια η Ρωσία μέσω στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε.

Ακόμα δεν αναφέρθηκε τίποτα για την Κίνα, για την Βενεζουέλα, για τη Συρία, για την Κούβα ή για την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Και βέβαια δεν υπάρχει αναφορά ούτε για το παράνομο δικτατορικό καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο στη Λευκορωσία, ο οποίος μετά τις νοθευμένες εκλογές πριν από ένα χρόνο, κατάφερε να κρατήσει την εξουσία καταπνίγοντας τις μαζικές διαδηλώσεις στο αίμα.

Την ίδια ώρα, η αναφορά του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ για τις ΗΠΑ ξεκινάει από την φράση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».