Η ΠτΔ επισκέφθηκε την έκθεση «Πέρασμα στο Φως»

Γραφείο Τύπου της ΠτΔ

Σε επίσημη επίσκεψη η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε με την παρουσία της την έκθεση «Πέρασμα στο Φως», κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της.

Την ΠτΔ συνόδευσε η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού. Η ψηφιακή διαδραστική έκθεση που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει στο κοινό, για πρώτη φορά στην υπερχιλιετή ιστορία της Αθωνικής Πολιτείας, ψηφιοποιημένους θησαυρούς από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως μετά την περιήγησή της δήλωσε: «Άκρως εντυπωσιακή η νέα έκθεση που φέρνει στο φως με ψηφιακό τρόπο χιλιάδες κειμήλια και αντικείμενα υψηλής πολιτιστικής αξίας από την υπερχιλιετή Αθωνική ιστορία. Είναι μείζονος σημασίας οι θησαυροί της χώρας μας να μπορούν να είναι προσεγγίσιμοι από το ευρύ κοινό, να γίνουν κτήμα όλων, και σε αυτόν το στόχο η πρόοδος της τεχνολογίας είναι καταλυτική».

Χάρη στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία η Ορθόδοξη πολιτιστική παράδοση αιώνων γίνεται προσβάσιμη στο κοινό, με το μήνυμα και τη σημασία της πνευματικότητας της Αθωνικής Πολιτείας να ταξιδεύει στο σύγχρονο κόσμο. Στην έκθεση «Πέρασμα στο Φως» το κοινό έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ψηφιοποιημένα κειμήλια και αντικείμενα υψηλής πολιτιστικής αξίας που αποτελούν μέρος του μοναδικού έργου ψηφιοποίησης των κειμηλίων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός».

Μέσω διαδραστικών οθονών, παρουσιάσεων εικονικής πραγματικότητας, τρισδιάστατων προβολών και ψηφιακών περιηγήσεων, τα κειμήλια αυτά «παίρνουν ζωή» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, δίνοντάς του την ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία της μακραίωνης ιστορικής παράδοσης, αλλά και της καθημερινότητας της Αθωνικής Πολιτείας.

Γραφείο Τύπου της ΠτΔ
Γραφείο Τύπου της ΠτΔ
Γραφείο Τύπου της ΠτΔ
Γραφείο Τύπου της ΠτΔ

Πηγή: Γραφείο Τύπου της ΠτΔ