Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και το άβατο του Αγίου Όρους

΄Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Για την παράδοση, τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και το άβατο του Αγίου Όρους, μίλησε -μεταξύ άλλων- η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα “Τα Νέα”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αναφορικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, «η παράδοση είναι συνεκτικός ιστός για μία κοινωνία και δημιουργεί μια κοινότητα συναισθήματος, γύρω από κοινές αξίες και συνήθειες. Όμως οι κοινωνίες εξελίσσονται, είναι δυναμικοί οργανισμοί. Την εξέλιξη αυτή της κοινωνίας, την πρόοδό της και τη συμπερίληψη απαιτεί ο σεβασμός στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και στις υπαρξιακές επιλογές της»..

«Στη φιλελεύθερη δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν αόρατοι πολίτες, ούτε η πλειοψηφία να καταπιέζει τις μειοψηφίες», πρόσθεσε ακόμη.

Για την Εκκλησία και το άβατο στο Άγιο Όρος

Προσεκτική ήταν η απάντησή της για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στην Ελλάδα γυναίκες ιερείς. «Πρόκειται για ζήτημα εσωτερικό της Εκκλησίας και δεν αφορά την Πολιτεία. Είναι βέβαια σημαντικό και η Εκκλησία να παρακολουθεί τις κοινωνικές εξελίξεις. Κατά το δυνατόν».

Όσον αφορά στο άβατο του Αγίου Όρους, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως «επειδή το ζήτημα τίθεται στη βάση του δικαιώματος πρόσβασης στις γυναίκες, εκτός από το γεγονός ότι το Άγιο όρος ακολουθεί μια παράδοση περισσότερων από χιλίων χρόνων, άποψή μου είναι ότι πολύ σημαντικότερο ζήτημα είναι εκείνο των καθημερινών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών».

Υπογράμμισε δε ότι είναι πιο σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα έμφυλης βίας και η μη αναγνώριση των γυναικών στον εργασιακό χώρο σύμφωνα με την αξία τους.

Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να… αναθεωρηθεί η βιβλική ιστορία με την Εύα που παρασύρει τον Αδάμ, η Πρόεδρος δεν απάντησε, αντιθέτως πήγε στην κουζίνα και έφερε από ένα ποτηράκι τσίπουρο. «Δώρο του Αρχιεπισκόπου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι έχει πολύ καλές σχέσεις μαζί του.