Η Πάτρα τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Ανδρέα (ΒΙΝΤΕΟ) (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.00

Με ξεχωριστή λαμπρότητα εορτάσθηκε ο Ιδρυτής και Προστάτης της των Πατρέων Εκκλησίας, Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος.

Χιλιάδες Λαού καθ’ όλη την νύκτα, αλλά και κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κατέκλυσαν τον υπερμεγέθη Ναόν και τα πέριξ αυτού, προκειμένου να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα Λείψανα του Αγίου και τον Τίμιο Σταυρό του και να ασπασθούν τον πανίερο τάφο του.

Στον Όρθρο της εορτής χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ενώ της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Τον θείο λόγο κήρυξε με αριστοτεχνικό τρόπο και θεολογικό βάθος, ακουμπώντας στα σύγχρονα προβλήματα και στην σύγχρονη κοινωνική κατάασταση, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, έκλεισε με θεολογική αναφορά στον Απόστολο Ανδρέα και θερμή ικεσία προς τον Θεόν την, εν τω Ναώ, θείαν Ιερουργία και με θερμές ευχαριστίες στους Αρχιερείς και με ευχές στα πλήθη των ευσεβών Χριστιανών.

Ακολούθησε η μεγαλειώδης και λαμπρά Λιτανεία της τιμίας Κάρας και της ιεράς Εικόνας του Αγίου Ανδρέου, στην πόλη των Πατρών, η οποία κατέληξε στα πρόπυλα του περικλεούς Ναού του Πολιούχου των Πατρών, όπου έγινε και η απόλυση.

Την Κυβέρνηση εξεπροσώπησε η, εκ Πατρών, Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου, ενώ συμμετείχαν οι Αρχές, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, Πολιτικές, Στρατιωτικές, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικές, Δικαστικές κ.α., μαθητές όλων των Βαθμίδων της Εκπαιδεύσεως, τοπικοί σύλλογοι κ.α.