Η παραμονή των Θεοφανείων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Παραμονή της εορτής των Θεοφανείων, μνήμης της εν τω Ιορδάνη βαπτίσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Νωρίς την ημέρα της Παραμονής, άρχισε στον μοναστηριακό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο Όρθρος. Στο τέλος του Όρθρου ανεγνώσθησαν οι Μεγάλες Ώρες της εορτής των Επιφανείων όπου χοροστάτησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος. Τις Ώρες ακολούθησαν η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ψάλλοντος του Πρωτοψάλτου του Ναού Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε από τον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο η τελετή του Μικρού Αγιασμού των Θεοφανείων. Διά του αγιασθέντος ύδατος ο Πατριάρχης αγίασε τους Αρχιερείς, Ιερείς και μοναχούς Αγιοταφίτες και το Ναό, απόντων προσκυνητών, λόγω των μέτρων του Covid -19. Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης μετά των Αρχιερέων και των ιερέων και εν τη ψαλμωδία του «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε» ανήλθε εις τα Πατριαρχεία, όπου και αγίασε και απέλυσε την Θεία Λειτουργία και ανέμενε την Συνοδεία του Αρχιερέως, Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου από του ιερού Ναού του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Ερχόμενος ο Αρχιερεύς ο λειτουργήσας εις Άγιον Ιάκωβον, αγίασε την αίθουσα και οι ψάλτες έψαλαν το Πολυχρόνιο.

Λίγο αργότερα, ο Πατριάρχης εξήλθε εκ των Ιεροσολύμων και ήλθε στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου εν Ιορδάνη όχι μέσω της Ιεριχούς, λόγω των μέτρων του Covid -19. Ενταύθα, μετά την υποδοχή και την ανάγνωση της Θ´ Ώρας, έλαβε χώρα η εν ψαλμωδία και μετά συμμετοχής ολίγων κληρικών και λαικών, μόνον 50 ατόμων, λιτανεία προς τον Ιορδάνη, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα. Τελέσθηκε ο Εσπερινός των Θεοφανείων και ο Αγιασμός επί εξέδρας του Πατριαρχείου. Μετά τούτο ο Πατριάρχης κατελθών επί την όχθη διά μικρού πλεουμένου βύθισε τον Τίμιο Σταυρό εις τα ύδατα, ψαλλομένου του «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε».

Τέλος, παρατέθηκε μικρά νηστίσιμος αναψυχή στην Ιερά Μονή του Προδρόμου παρά του ηγουμένου Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίου.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων