Η παραμονή της εορτής των Θεοφανείων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, εoρτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Παραμονή της εορτής των Αγίων Θεοφανείων, (Φώτων) σύμφωνα με το εκκλησιαστικό και καθεστωτικό τυπικό.

Το πρωΐ της ημέρας ταύτης, μετά την Ακολουθία του Όρθρου στο μοναστηριακό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αναγνώσθηκαν οι Μεγάλες Ώρες των Θεοφανείων Α, Γ΄, ΣΤ΄ και Θ’, προεξάρχοντος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου.

Μετά την ανάγνωση των Ωρών τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, μετά δε την Απόλυση αυτής τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού από τον Πατριάρχη, συμπροσευχομένων των Αρχιερέων και λοιπών Αγιοταφιτών και προσκυνητών, πινόντων εκ του αγιασθέντος ύδατος και ραντιζομένων δι’ αυτού.

Ακολούθως, ψαλλομένου του «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», έλαβε χώρα η άνοδος στο Πατριαρχείο και ανεπέμφθη δέηση. Εκεί, μετά από λίγο αφίχθη και η Αρχιερατική Συνοδεία υπό τον Αρχιεπίσκοπο Γεράσων κ. Θεοφάνη μετά την τελετή του Αγιασμού στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Ακολούθως στις 9.00 π.μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος αναχώρησε για τον Ιορδάνη ποταμό, διερχόμενος διά της Ιεράς Μονής του Αγίου Προφήτου Ελισσαίου και διά της Νομαρχίας Ιεριχούς.

Όταν ο Πατριάρχης έφτασε στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου ενεδύθη μανδύαν και εν υποδοχή Προσκόπων και συνοδεία Αρχιερέων και πολλών Ιερέων και τινών χιλιάδων προσκυνητών και κατήλθε πεζή στον Ιορδάνη ποταμό και επί εξέδρας τέλεσε τον Αγιασμό του ύδατος.

Ακολούθως ο Πατριάρχης κατήλθε στην όχθη του Ιορδάνου και επί πλεουμένου κατέδυσε τον τίμιο Σταυρό στα ύδατα, εν ω πάντες έψαλλαν «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε» εν χαρά και αγαλλιάσει και εκ της απέναντι αντί πέρα Ανατολικής Όχθης του Ιορδάνου ποταμού.

Εν τέλει ο Πατριάρχης ανήλθε στην παρακειμένη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ένθα ο ανακαινιστής αυτής καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος παρέθεσε εόρτια νηστήσιμη τράπεζα.

Ο Πατριάρχης ανεχώρησε μετά ταύτα δι’ Ιεροσόλυμα διελθών εκ της την Ι. Μονής Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου για προσκύνηση.