Η πανήγυρις του ενοριακού Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Σύμης

Την ιερά μνήμη του Εφόρου και προστάτου της Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, τίμησε με την δέουσα λαμπρότητα και τηρουμένων των προβλεπομένων υγιεινομικών μέτρων, η φερώνυμη ιστορική Ενορία της Σύμης, κατά το διήμερο της 17ης και 18ης Ιανουαρίου 2022.

Το περικαλλές κτιριακό συγκρότημα του Ιερού Ναού, δεσπόζει σε κεντρικότατο σημείο του Χωριού της Σύμης και αποτελεί ένα κόσμημα εξαιρετικής ωραιότητος μεταξύ των εκκλησιαστικών μνημείων της Νήσου μας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου εκ του Εφημεριακού Κλήρου της Σύμης και επιπλέον του φιλοξενουμένου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Καλύμνου Πρωτοπρ. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου. Προσήλθαν ευάριθμοι πιστοί για να ανάψουν το κερί τους, να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο απότμημα του αγίου Λειψάνου και να προσευχηθούν στον άτλαντα αυτόν της υγιούς πίστεως, που κατατρόπωσε τις αιρετικές δοξασίες του Αρείου, στερεώνοντας την Ορθοδοξία. Εν συνεχεία στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα, προσεφέρθησαν τα καθιερωμένα εόρτια εδέσματα.

Το πρωί της Τρίτης, κυριωνύμου ημέρας της εορτής, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και ευηγγελίσθη τον θείο λόγο στους πιστούς, έχοντας συλλειτουργούς του τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Πατρό, τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. Στέφανο Μακρή, τον φιλοξενούμενο Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Καλύμνου Πρωτοπρ. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο, τον Εφημέριο του εορτάζοντος Ι. Ναού Οικονόμο Ελευθέριο Οθίτη, τους λοιπούς Εφημερίους της Νήσου και τον Διάκονο Γεώργιο Κακακιό.

Τα ι. αναλόγια τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά την σημερινή λατρευτική Σύναξη, διακόνησαν γλυκυφθόγγως οι Ιεροψάλτες, κ. Μερκούριος Γιανναράς, κ. Γεώργιος Μοσκιού, κ. Αγαπητός Μιχελλής, κ. Δημήτριος Κοπανίδης και κ. Πανορμίτης Κακακιός, ενώ πέραν των πολυπληθών πιστών, εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Συμαίων κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικήτας Γρύλλης, εκπρόσωποι του Α.Τ. Σύμης, ως και εκπρόσωποι των λοιπών Φορέων της Νήσου μας.

Τέλος, μετά την απόλυση, με την μέριμνα του φιλόξενου και δραστηρίου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας και των κυριών αυτής, προσεφέρθησαν στους εκκλησιαζομένους καφές και πλούσια πατροπαράδοτα κεράσματα.