Η πανδημία κλόνισε την ενότητα της Εκκλησίας

Με αφορμή την έκδοση βιβλίου της Μητρόπολης Δημητριάδος για τον κορονοϊό, ο π. Σεραφείμ Κοντακτσής, μιλά για τα προβλήματα που έφερε στο φως. «Είναι μια αφορμή για επανεκκίνηση σε όλη την πνευματική-εκκλησιαστική μας ζωή» λέει

«Κακά τα ψέματα! Διαχωριστήκαμε και η ενότητα της Εκκλησίας διασαλεύθηκε!»

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ

«Ο κορωνοϊός ήταν η αφορμή ώστε να υπάρξει μια επανεκκίνηση σε όλη την πνευματική-εκκλησιαστική μας ζωή». Αυτό υπογραμμίζει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Σεραφείμ Κοντακτσής, γραμματέας του μητροπολιτικού συμβουλίου της Μητρόπολης Δημητριάδος και προϊστάμενος στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Βόλο, με αφορμή την έκδοση από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού του συλλογικού τόμου με τον τίτλο: «Εκκλησία και Πανδημία κορωνοϊού». Ο τόμος αυτός συμπεριλαμβάνει οκτώ εισηγήσεις των μηνιαίων ιερατικών συνάξεων και αφορούν στο ιεραποστολικό έτος 2021-2022.

«Η δοκιμασία του κορωνοϊού μας έκανε να σκεφτούμε διαφορετικά. Τόσο οι κληρικοί αλλά και οι πιστοί δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στο πρόβλημα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα. Μελετώντας κάποιος τις εισηγήσεις από τον τόμο αυτό θα μπορέσει να βγάλει πολλά χρήσιμα συμπεράσματα και να καταλάβει τι συνέβη στην εποχή του κορωνοϊού, αλλά και ποιά θέματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην μετά κορωνοιό εποχή» συμπληρώνει ο π. Σεραφείμ.

Οπως λέει, η πρωτοβουλία σχετικά με αυτό το θέμα ανήκει στον τέως πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης π. Δαμασκηνό Κιαμέτη και νυν μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ενώ για πρώτη φορά τέθηκε ως θέμα συζήτησης στην επιτελική σύσκεψη που έγινε στις αρχές του καλοκαιριού το 2021.

«Στη συνέχεια μοιράστηκε αυτή την ιδέα με τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος έδωσε την άδεια και την ευλογία του έτσι ώστε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα με αφορμή τα όσα είχαν διαδραματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού» τονίζει και προσθέτει: «Ετσι λοιπόν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης το πώς θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι έζησαν για δύο χρόνια κλεισμένοι στα σπίτια τους και οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με περιορισμούς κυρίως στην εκκλησιαστική τους ζωή».

ΕΚΑΝΑΝ ΕΦΟΔΟΥΣ

Ο π. Σεραφείμ τονίζει χαρακτηριστικά: «Ολοι μας βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω του covid 19. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τη Μεγάλη Παρασκευή του 2020 δεχθήκαμε στον ναό όπου εγώ υπηρετώ- εφόδους τόσο από την αστυνομία όσο και από την Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν υπήρχαν εντός της εκκλησίας πιστοί. Αλλαγές είχαμε και στη συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στους γονείς και το αντίστροφο. Το γεγονός ότι τα ζευγάρια πέρασαν πολύ χρόνο μαζί κλεισμένα στο σπίτι, στάθηκε η αφορμή για να ανακαλύψουν πτυχές του χαρακτήρα τους, οι οποίες δεν τους ήταν γνωστές έως τότε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν εντάσεις αλλά και περιστατικά βίας, τα οποία συχνά οδήγησαν και σε χωρισμούς».

ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ως προς τον τρόπο που έγινε ο καταμερισμός εργασίας για τη σύνταξη των εισηγήσεων ο π. Σεραφείμ σημειώνει: «Εντοπίσαμε τους τομείς της εκκλησιαστικής μας ζωής οι οποίοι δέχθηκαν τις επιπτώσεις της πανδημίας και κατόπιν προχωρήσαμε στη συγκρότηση μικρών ομάδων αποτελούμενων από εξειδικευμένους κληρικούς. Ο πρώτος πυρήνας αποτελείτο από οκτώ κληρικούς, οι οποίοι δημιούργησαν τις οκτώ ομάδες εργασίας. Η κάθε ομάδα εργασίας εμπλουτίστηκε από μια ομάδα κληρικών και κατόπιν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έγιναν κάποιες συναντήσεις. Σε αυτές τις συναντήσεις ο κάθε ιερέας μετέφερε τις δικές του εμπειρίες πάνω στο θέμα με το οποίο επρόκειτο ν’ ασχοληθεί». Αναφέρει μάλιστα και τα εξής στοιχεία: «Ακούστηκαν πολλές απόψεις, αντιρρήσεις αλλά και παράπονα είτε προς το ελληνικό κράτος, είτε προς την διοικούσα εκκλησία. Ο υπεύθυνος του κάθε τομέα κράτησε τις σημειώσεις του και σύμφωνα με αυτές προχώρησε στο να συντάξει την δική του εισήγηση προς το συνολικό σώμα των ιερέων της Μητρόπολης μας. Εντοπίσαμε και ασχοληθήκαμε με τα παρακάτω θέματα: Η θεία λατρεία και η πανδημία του κορωνοϊού, οι ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ποιμαντική στον καιρό της πανδημίας, νέοι-κορωνοϊός και Εκκλησία, η οργάνωση της φιλανθρωπίας τόσο στην περίοδο της πανδημίας αλλά και μετά, νέες προκλήσεις: η μετά covid εποχή, η οικογένεια στην δίνη του κορωνοϊού, η σχέση Εκκλησίας και Επιστημών υγείας κατά την περίοδο του κορωνοϊού».

«Μας προβλημάτισε η διχόνοια που επήλθε μεταξύ μας»

Στη διαπίστωση πως η εποχή του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν δίπλα μας, αλλά η καθημερινότητα δεν μας αφήνει να τα δούμε, προχωρά ο π. Σεραφείμ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εποχή του κορωνοϊού έφερε πολλά από αυτά στην επιφάνεια. Μέσα από την εξομολόγηση με τα πνευματικά μας παιδιά και την επικοινωνία μας με τους ανθρώπους της συμβουλευτικής ήρθαμε σε επαφή με αυτά τα προβλήματα. Κληθήκαμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που έχουν σχέση με αυτά τα ζητήματα, τα οποία ίσως πότε έως τότε να μην είχαμε σκεφθεί ότι θα προέκυπταν».

Ο ίδιος αναφέρει έναν χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούσαν ποτέ να φαντασθούν, ότι θα έπρεπε να περνούν πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε αυτές τις συνθήκες να λειτουργούνται την Κυριακή. Και επίσης να μην μπορούν για πολύ καιρό να λάβουν την θεία κοινωνία. Αυτό ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα! Ενα άλλο σημείο που μας προβλημάτισε αρκετά είναι η διχόνοια και ο διαχωρισμός που επήλθε μεταξύ μας. Κακά τα ψέμματα! Διαχωριστήκαμε και η ενότητα της Εκκλησίας διασαλεύθηκε! Κάποιοι ήταν αντίθετοι, κάποιοι είπαν ότι θα έπρεπε να ήμασταν στη μέση, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που υποστήριξαν ότι έπρεπε ν’ ακολουθήσουμε τα όσα ορίζει το πρωτόκολλο της υγείας». Καταλήγοντας, ο π. Σεραφείμ υπογραμμίζει: «Ο κορωνοϊός μας βοήθησε να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, αλλά και σε ποιά σημεία έχουμε σφάλλει και στη συνέχεια να διορθώσουμε αυτά τα λάθη βρίσκοντας νέους τρόπους προσέγγισης».

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”