Η Παναγιά Χρυσοσκαλίτισσα στα Χανιά της Κρήτης

© vema.com.au

Ένα από τα πιο γνωστά προσκυνήματα στην Κρήτη είναι το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοσκαλίτισσας στα Χανιά. Χτισμένο σε έναν απότομο βράχο και σε απόσταση αναπνοής από το πανέμορφο Ελαφονήσι, το μοναστήρι δέχεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τους οποίους υποδέχονται οι φιλόξενοι μοναχοί σε έναν ευλογημένο τόπο.

Η Μονή σύμφωνα με τους ιστορικούς χτίστηκε την περίοδο της όψιμης Βενετοκρατίας, ωστόσο η ιερότητα του χώρου ξεκινά σύμφωνα με την παράδοση στα χρόνια της εικονομαχίας 726-842 μ.Χ., όταν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι είχε βρεθεί μία εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πάνω σε έναν βράχο. Τη θαυματουργή εικόνα, μάλιστα, την είχε βρει ένας γεωργός ο οποίος είχε δει όραμα μία φλόγα καντηλιού.

Το όνομα Χρυσοσκαλίτισσα φέρεται να το πήρε εξαιτίας του γεγονότος ότι ένα από τα σκαλοπάτια τα οποία οδηγούσαν στην είσοδο της Μονής ήταν χρυσό, αλλά αυτό σύμφωνα με την παράδοση το έβλεπαν μόνο οι πιστοί.

© vema.com.au

Το 1824 οι Τούρκοι λεηλάτησαν όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί, ένα σμήνος μελισσών εμπόδισε την επέλασή τους και συνέβαλε στην απομάκρυνσή τους από την περιοχή. Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το ιστορικό μοναστήρι βρέθηκε στο στόχαστρο και των Γερμανών, οι οποίοι έδιωξαν τις μοναχές προκειμένου να εγκαταστήσουν φυλάκιο.

Στις μέρες μας, στο Καθολικό σώζεται η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου -έργο του 17ου αιώνα- ενώ εντός του μοναστηριού στον χώρο του μουσείου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας.

© vema.com.au

Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Αγία Τριάδα και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Πηγή: vema.com.au