Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αλλάζει ημερολόγιο – “Σχετίζεται με την κουλτούρα της Ρωσικής Εκκλησίας”

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αλλάξει ημερολόγιο και να εορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, προβαίνοντας σε μια κίνηση που την αποστασιοποιεί από τη Ρωσία.

Οι Ουκρανοί χριστιανοί, η πλειοψηφία των οποίων είναι Ορθόδοξοι, παραδοσιακά γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου μαζί με άλλες κυρίως Ορθόδοξες χριστιανικές χώρες όπως η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι.

«Το ερώτημα αυτό προέκυψε με μια νέα ορμή ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της Ρωσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, γνωστοποιώντας την αλλαγή από το Ιουλιανό ημερολόγιο.

«Στη σημερινή εποχή, το Ιουλιανό ημερολόγιο εκλαμβάνεται ως σχετιζόμενο με την κουλτούρα της Ρωσικής Εκκλησίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση του Αναθεωρημένου Ιουλιανού ημερολογίου από την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη του λειτουργικού έτους. Αναφέρει επίσης ότι οι ενορίες θα έχουν την επιλογή να εορτάζουν ένα επιθυμούν σύμφωνα με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση, “στις σύγχρονες συνθήκες, το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο του Ιουλιανού ημερολογίου και η αντίληψή του έχουν αλλάξει ριζικά. Σήμερα, γίνεται αντιληπτό από την πλειοψηφία όχι τόσο ως συνδεδεμένο με τις αρχαίες ουκρανικές παραδόσεις, αλλά ως συνδεδεμένο με τη ρωσική εκκλησιαστική κουλτούρα.

Άλλωστε, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες που υποστηρίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας χρησιμοποιούν το σύγχρονο ημερολόγιο, ενώ οι αντίπαλοί της, και κυρίως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο”.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω σκέψεις και λαμβάνοντας υπόψη πολυάριθμα αιτήματα από ενορίες, μοναστήρια, επισκοπή, κληρικούς και πιστούς σχετικά με τη δυνατότητα μετάβασης στο ημερολόγιο που ακολουθεί η πλειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, το Επισκοπικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Διατάγματα της Ουκρανίας, αποφάσισε να δώσει ευλογία στις ενορίες (θρησκευτικές κοινότητες) και τα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, να χρησιμοποιούν το Νέο Ιουλιανό ημερολόγιο στη λειτουργική πράξη (ταυτόχρονα τηρώντας το παραδοσιακό Πάσχα).

Η μετάβαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Νέο Ιουλιανό ημερολόγιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 (αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους).

Το Συμβούλιο των Επισκόπων εξέφρασε ακόμη τις ειλικρινείς ευχαριστίες του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τις Εκκλησίες Ελλάδος και Κύπρου, για την υποστήριξή τους στη διάρκεια των σκληρών δοκιμασιών του πολέμου.

Επίσης, υπογράμμισε την “επιθυμία και την ετοιμότητα της Τοπικής μας Εκκλησίας για διεξαγωγή διαλόγου, στόχος του οποίου είναι η επίτευξη ενότητας της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, στη βάση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας”.

Εξέφρασε δε τη βαθιά λύπη της για την τελική άρνηση της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία σε έναν τέτοιο διάλογο.

“Το Συμβούλιο των Επισκόπων είναι ευγνώμων στις Ορθόδοξες κοινότητες και στον κλήρο που με δική τους απόφαση, ακολούθησαν τον Τόμο και μπήκαν στην οικογένεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ καλεί και όσους διστάζουν ακόμη, “να σπάσουν τη μη κανονική υποταγή στις δομές του Πατριαρχείου Μόσχας που ελέγχονται από τον επιτιθέμενο”.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας ενημερώθηκε για το ταξίδι της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 9-17 Μαΐου.

Η Σύνοδος εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη διεύρυνση της επιστημονικής και θεολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και των επιστημονικών και θεολογικών ορθόδοξων ιδρυμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος.