Η ώρα των αποφάσεων: “Χριστός Ανέστη” νωρίτερα, Επιτάφιος γύρω από το Ναό με 100 άτομα

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν το φετινό Πάσχα σε συννενόηση με την Πολιτεία καλείται να αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OrthodoxTimes το επικρατέστερο σενάριο είναι: η Ακολουθία του Επιταφίου να γίνει λίγο νωρίτερα από το σύνηθες και η περιφορά να γίνει πέριξ των Ιερών Ναών με τη συμμετοχή περίπου 100 πιστών, το Χριστός Ανέστη να ψαλεί αργά το απόγευμα του Σαββάτου και πιθανότατα η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία να τελεστεί το πρωί της Κυριακής ώστε να μπορεί ο κόσμος να κοινωνήσει πάντα με περιοριστικά μέτρα.

Τα μέτρα αυτά και μία σειρά προτάσεων των λοιμωξιολόγων και των αρμοδίων της κυβέρνησης συζητώνται τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που θα κάνει και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος συναντήθηκαν στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και συμφώνησαν πως το φετινό Πάσχα – πάντα με περιορισμούς- θα εορταστεί από τους Χριστιανούς της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Εξάλλου, όπως τόνισε η Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) έχει αποστείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις προτάσεις της για τη λειτουργία όλων των ιερών ναών και των ιερών μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.