Η νεκρώσιμος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Κορνηλίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 και ώρα 10.00 το πρωί εψάλη η Νεκρώσιμος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Κορνηλίου στον μοναστηριακό Ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συνιερουργούντων Αυτώ των Αγιοταφιτών Αρχιερέων, του Μητροπολίτου Λήδρας κ. Επιφανίου της Εκκλησίας της Κύπρου και Ιερομονάχων και Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων και τιμώντων την μνήμην αυτού, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα, εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας Αρχιμανδρίτου π. Δομετιανού και μελών του ποιμνίου εξ Ιεροσολύμων και άλλων πόλεων.

Τον επικήδειο εξεφώνησε ο Γέρων Αρχιγραμματεύς Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος:

“Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Σεβασμία των Ιεραρχών Χορεία,

κ. Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος,

Σεβαστοί Πατέρες,

Ευλαβείς Χριστιανοί,

Η προς Κύριον εκδημία του προσφιλούς και σεβαστού αδελφού ημών Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Κορνηλίου απέσπασεν ημάς εκ των γηΐνων φροντίδων ημών, έφερεν εις περισυλλογήν και εσύναξεν ημάς προ του σκηνώματος αυτού, ίνα προσευχηθώμεν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού εις την ανοδικήν προς τον ουρανόν και τον Θρόνον του Υψίστου πορείαν αυτού. Το ανθρώπινον και εκκκλησιαστικόν χρέος τούτο επιτελούντες έχομεν βεβαρημένην την καρδίαν υπό της θλίψεως επί τω χωρισμώ· και κατεχόμεθα υπό δέους ενώπιον του μυστηρίου του θανάτου, το οποίον εύρεν ημάς. Ομού μετά του υμνωδού της Εκκλησίας αναφωνούμεν, «τι το περί ημάς τούτο γέγονε μυστήριον, πως παρεδόθημεν τη φθορά, πως συνεζεύχθημεν τω θανάτω;» Προ υπέρβασιν της αμηχανίας ημών ταύτης έρχεται ως ενισχυτική παραμυθία το γεγονός ότι ο Ενανθρωπήσας Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, φέρων την ανθρωπίνην φύσιν ημών και συμμεριζόμενος αυτήν εδάκρυσε προ του τάφου του φίλου Αυτού Λαζάρου του τετραημέρου και ήγειρεν αυτόν εκ νεκρών. Ωσαύτως «εγένετο εν αγωνία» εις τον κήπον της Γεθσημανής, αναλογιζόμενος το ποτήριον του θανάτου Αυτού, ποιων όμως το θέλημα του Πατρός Αυτού, προσήλθεν χάριν ημών εκουσίως εις τον θάνατον και μάλιστα τον σταυρικόν. Διά του θανάτου Αυτού επάτησε τον θάνατον, ενίκησε τον θάνατον, ανέστη εκ νεκρών και «εδωρήσατο ημίν ζωήν την αιώνιον», ήτοι την μετά την απόθεσιν του γηΐνου σκήνους ημών, ζωήν μετά των αγίων και δικαίων εν χώρα ζώντων. Λυπούμενοι όθεν «ουχ ως οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα», ως λέγει ο απόστολος των εθνών, αλλά κιρνώντες εις την θλίψιν ημών την ελπίδα εις τον Αναστάντα Κύριον, προπέμπομεν τον αδελφόν ημών Αγιοταφίτην Μητροπολίτην Πέτρας κυρόν Κορνήλιον, προσάπτοντες εις τας εξοδίους ημών προσευχάς οφειλετικώς τα της βιοτής αυτού από της μικράς αυτού ηλικίας άχρι σήμερον.

Αναμιμνησκόμεθα ότι εγεννήθη εις την κώμην Μαγαρικάριον Μεσσαράς επαρχίας Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης το έτος 1936.

Άμα τη αποφοιτήσει εκ της Δημοτικής Παιδείας της γενετείρας αυτού, ήψατο της οδού διά τους Αγίους Τόπους. Φθάσας εις Ιεροσόλυμα, εφοίτησεν, ως οι πλείστοι των Αγιοταφιτών, εις την Ιερατικήν Σχολήν του Αγίου Δημητρίου. Αποφοιτήσας ενετάχθη ως μοναχός και εχειροτονήθη Διάκονος εις την Αγιοταφιτικήν Αδελφότητα και υπηρέτησεν εις διαφόρους Αγιοταφιτικάς διακονίας. Ακολούθως απεστάλη εις την εν Χάλκη Ανωτάτην Θεολογικήν Σχολήν του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αποφοιτήσας εξ αυτής επανήλθεν εις Ιεροσόλυμα, εχειροτονήθη Πρεσβύτερος και απεστάλη διά μετεκπαίδευσιν εις το εν Γενεύη Ινστιτούτον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επανελθών διωρίσθη μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχειοφύλαξ και Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νέα Σιών» και Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής. Το έτος 1976 εξελέγη και εχειροτονήθη Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας και διωρίσθη Πατριαρχικός Επίτροπος Βηθλεέμ. Το έτος 1991 προεβιβάσθη εις Μητροπολίτην Πέτρας και διωρίσθη Προέδρος του Εκκλησιαστικού Πρωτοδικείου, υπηρετών εις την θέσιν ταύτην μετά συνεπείας και ακριβείας εφαρμογής των κανόνων της Εκκλησίας και των κειμένων νόμων της πολιτείας. Διετέλεσε Πατριαρχικός Επίτροπος και Τοποτηρητής του Θρόνου Ιεροσολύμων δις, το έτος 2001 και το έτος 2005, συμβαλών τα μέγιστα εκ της υψηλής ταύτης θέσεως εις την διατήρησιν της απαραιτήτου εκκλησιαστικής ισορροπίας, ευσταθείας και ειρήνης εις κρισίμους περιόδους της ζωής του Πατριαρχείου και της Αδελφότητος.

Εις όλας τας ανατεθείσας αυτώ διακονίας ταύτας υπηρέτησε μετά ζήλου και αφοσιώσεως, έχων ως γνώμονα το συμφέρον του Ιερού ημών Κοινού και την προστασίαν των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου και του έθνους ημών εις την Αγίαν Γην.

Παρακαλούμεν διά τούτο τον εύσπλαγχνον και οικτίρμονα Θεόν ημών, όπως επίδη επί τα έργα αυτού τα αγαθά και παρίδη, ει τι ως άνθρωπος εκουσίως ή ακουσίως ήμαρτε και παράσχη αυτώ την βασιλείαν Αυτού και ζωήν την αιώνιον εν απολαύσει και αγαλλιάσει του τρισηλίου φωτός του προσώπου Αυτού. Γένοιτο. Αιωνία η μνήμη”.

Τη συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους ο μεταστάς εις Κύριον αγαπητός και σεβαστός Αγιοταφίτης αδελφός ημών μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας κυρός Κορνήλιος ενεταφιάσθη εις το εν Σιών Κοιμητήριον του Πατριαρχείου.

Αιωνία αυτού η μνήμη!

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων