Η Μόσχα “υιοθετεί” 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ιδρύει “Εξαρχία Αφρικής” (upd)

© mospat.ru

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10:24

Της Έφης Ευθυμίου

Το Πατριαρχείο Μόσχας δέχθηκε στους κόλπους της 102 ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπως ανακοινώθηκε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία συνεδρίασε σήμερα.

Την είδηση ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Telegram ο Βλάντιμιρ Λεγκόιντα.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως “η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλώνει ότι αδυνατεί να αρνείται πλέον στους κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις, να τους δεχτεί υπό το ωμοφόριό της.

Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να δεχθεί στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από οκτώ αφρικανικές χώρες”.

Υπενθυμίζεται ότι το OrthodoxTimes.gr σε προηγούμενο δημοσίευμά του είχε προβλέψει ότι η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν θα περνούσε «αβρόχοις ποσί» όπως λένε οι Ρώσοι.

Γι’ αυτό και ορισμένοι ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας επέμεναν στη δημιουργία “Μητρόπολης Αφρικής Ρωσικού Πατριαρχείου” με στόχο να πλήξουν τον νόμιμο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής
Ο πρόεδρος του συνοδικού Τμήματος για τις Σχέσεις Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ Β. Λεγκόιντα ενημέρωσε για τις κομβικές αποφάσεις, οι οποίες υιοθετήθηκαν στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συνήλθε στις 29 Δεκεμβρίου 2021 στην πατριαρχική και συνοδική έδρα στην ιερά μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας υπό την προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου.

Ο επικεφαλής του συνοδικού Τμήματος για τις Σχέσεις Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία οι συνοδικοί άκουσαν την έκθεση του αντιπροέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων αρχιεπισκόπου Γερεβάν και Αρμενίας Λεωνίδα για τα πολυάριθμα αιτήματα, που εξακολουθούν να υποβάλλονται από κληρικούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο ώστε να ενταχθούν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας (Πρακτικά αριθμ. 100).

«Κατόπιν συζητήσεως η Σύνοδος διαπίστωσε ότι είναι αδύνατη η περαιτέρω άρνηση της ένταξης στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας στους κληρικούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, οι οποίοι υπέβαλαν τα σχετικά αιτήματα», επεσήμανε ο Β. Λεγκόιντα.

«Ως εκ τούτου τα μέλη της Συνόδου αποφάσισαν να δεχθούν στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με τα αιτήματα, που είχαν υποβληθεί», πρόσθεσε.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποφάσισαν την ίδρυση της Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής που θα αποτελείται από τις εκκλησιαστικές επαρχίες Βορείου και Νοτίου Αφρικής, ενώ ο επικεφαλής της Πατριαρχικής Εξαρχίας να έχει τίτλο «Κλιν».

Ο Β. Λεγκόιντα επίσης ενημέρωσε ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εντάξει στη σύνθεση της εκκλησιαστικής επαρχίας Βορείου Αφρικής τις σταυροπηγιακές ενορίες του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο, ενώ ο επαρχιούχος επίσκοπος της εκκλησιαστικής επαρχίας Βορείου Αφρικής να έχει τον τίτλο «Καΐρου και Βορείου Αφρικής».

«Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε επιπλέον την ένταξη στη σύνθεση της εκκλησιαστικής επαρχίας Νοτίου Αφρικής της σταυροπηγιακής ενορίας του Πατριαρχείου Μόσχας στη Δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής», τόνισε ο επικεφαλής του συνοδικού Τμήματος για τις Σχέσεις Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ.

«Ο επαρχιούχος επίσκοπος της εκκλησιαστικής επαρχίας Νοτίου Αφρικής με συνοδική απόφαση θα έχει τίτλο Γιοχάνεσμπουργκ και Νοτίου Αφρικής», συμπλήρωσε ο Β. Λεγκόιντα.

Κατά τα λεγόμενα του Β. Λεγκόιντα, η Σύνοδος όρισε μητροπολίτη Κλιν και Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής τον αρχιεπίσκοπο Γερεβάν και Αρμενίας Λεωνίδα, αναθέτοντας σε αυτόν τη διοίκηση της εκκλησιαστικής επαρχίας Βορείου Αφρικής και την προσωρινή διοίκηση της εκκλησιαστικής επαρχίας Νοτίου Αφρικής.

«Επίσης, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την παύση του Σεβασμιωτάτου Λεωνίδα από το αξίωμα του αντιπροέδρου του ΤΕΕΣ, διατηρώντας υπό την ευθύνη του την προσωρινή διοίκηση της επαρχίας Γερεβάν και Αρμενίας», συνόψισε ο επικεφαλής του συνοδικού Τμήματος.

Η ανάρτηση στο Telegram του Βλαντιμίρ Λεγκόιντα