Η Μητρόπολη Ναυπάκτου για το Συνέδριο στην Μονή Μεταμορφώσεως Σκάλας

Την άγνοιά της εξέφρασε η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου για το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ναύπακτος 2030» με «40 ομιλητές» που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ηλεκτρονικό Τύπο, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σκάλας Ναυπάκτου.

Με ανακοίωσή της η Μητρόπολη Ναυπάκτου τοποθετείται και διευκρινίζει ότι:

Με αφορμή Ανακοίνωση στον ηλεκτρονικό Τύπο ότι στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σκάλας Ναυπάκτου πρόκειται να διεξαχθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ναύπακτος 2030» με «40 ομιλητές», η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου έγινε αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων, κυρίως ανθρώπων που γνωρίζουν το καθεστώς της από ετών κανονικής παρέκκλισης και έκνομης λειτουργίας της εν λόγω Ιεράς Μονής, και με έκπληξη ερωτούσαν περί τίνος πρόκε

Γι’ αυτόν τον λόγο η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην κανονική και νομική δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η Μονή είναι υποχρεωμένη να ενημερώση τους ενδιαφερομένους τα ακόλουθα:

1. Η Ιερά Μητρόπολη αγνοεί παντελώς την διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου στην Ιερά Μονή αφού, όχι μόνο ποτέ δεν ζητήθηκε άδεια, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνας και τους νόμους της Πολιτείας αλλά ούτε καν ενημερώθηκε για την διοργάνωση του πιο πάνω Συνεδρίου.

2. Η εν λόγω Ιερά Μονή τελεί υπό καθεστώς κανονικής εκτροπής, αφού οι μοναχοί της τελούν υπό το επιτίμιο της ακοινωνησίας που ετέθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για κανονικά και πνευματικά παραπτώματα.

Μάλιστα σε απόφασή της τον Ιανουάριο του 2017 αναφέρεται :

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι στηρίζει τις ενέργειες του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, προς αποκατάσταση της διασαλευομένης κανονικής τάξεως. Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλον τον ιερό κλήρο, τους ευλαβείς μοναχούς και τον πιστό λαό της Ιεράς Μητροπόλεως να μην ακολουθούν «αλλοτρίους», αντικανονικούς και ανυπότακτους μοναχούς, ούτε να μετέχουν σε «παρασυναγωγές», στις Λειτουργίες, τις ακολουθίες, τις βαπτίσεις και όλα τα μυστήρια που τελούνται από αυτούς στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως ή οπουδήποτε αλλού, επειδή είναι άκυρα και ανυπόστατα. Γενικά να μην γίνονται με την συμμετοχή τους ηθικοί αυτουργοί σε κατάσταση που εξελίσσεται σε ιδιότυπο εν δυνάμει σχίσμα. Εύχεται δε, ο Θεός να δώσει ταπείνωση, μετάνοια και φωτισμό σε όλους τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτής της δεινής πνευματικής δοκιμασίας».

3. Η εν λόγω Ιερά Μονή τελεί και υπό διοικητική και νομική εκτροπή, αφού δεν έχει νόμιμη εκπροσώπηση (Ηγούμενο και Ηγουμενοσυμβούλιο), δεν συντάσσει Προϋπολογισμούς και Απολογισμούς προς έγκριση, και ενώ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου τελεί υπό κατάληψη από Ιδιωτικό Σωματείο, πράγμα πρωτάκουστο για τα δεδομένα των Ιερών Μονών.

4. Ο φερόμενος ως από τους βασικούς ομιλητές του Συνεδρίου «Αρχιμ. Ιγνάτιος Σταυρόπουλος» είναι καθηρημένος Κληρικός που καταδικάστηκε από τα Συνοδικά Δικαστήρια και περιήλθε στην τάξη των μοναχών. Καίτοι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον των αποφάσεων του Συνοδικού Δικαστηρίου και η προσφυγή του απορρίφθηκε, εν τούτοις αυτοτιτλοφορείται ως Αρχιμανδρίτης, τελεί ανυπόστατα Μυστήρια, παραπλανώντας τους ανθρώπους. Η Ιερά Σύνοδος στην ως άνω απόφασή της αναφέρεται σε αυτό:

«Μάλιστα, ο καθαιρεθείς μοναχός Ιγνάτιος Σταυρόπουλος συνεχίζει να «λειτουργεί» αντικανονικά και τελεί μυστήρια, όπως το βάπτισμα, τα οποία είναι άκυρα και ανυπόστατα για την Εκκλησία. Αυτή είναι μία ακόμη καραυγαλέα απόδειξη της έλλειψης κάθε σεβασμού προς τον θεσμό της Εκκλησίας, αλλά και προς την θεμελιώδη μοναχική αρετή της υπακοής από όλους τους μοναχούς της Μονής. Αυτή η περιφρόνηση στις αποφάσεις των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων όμως έφερε και την καταδίκη μελών της Μονής από την Ελληνική Δικαιοσύνη σε ποινές φυλάκισης για παράνομη δραστηριότητα, ιδιαίτερα μάλιστα του μοναχού Ιγνατίου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινές φυλακίσεως κατ’ επανάληψιν».

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι έχει καταδικασθεί επανειλημμένως από τα Ποινικά Δικαστήρια για αντιποίηση αρχής, αφού τελεί λειτουργίες και ιεροπραξίες, χωρίς να έχει δικαίωμα, αλλά και για άλλα ποινικά αδικήματα.

5. Η εν λόγω Ιερά Μονή, είναι οφειλέτης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αφού στο παρελθόν είχε λάβει κρατική επιχορήγηση επένδυσης από το Υπουργείο Οικονομικών για τον Ξενώνα της, η οποία όταν έγινε έλεγχος ανεκλήθη και η Μονή εκλήθη να επιστρέψει στο Δημόσιο και την επένδυση και τον ΦΠΑ που ανέρχονται στο ποσόν των έξη περίπου εκατομμυρίων (6.000.000) Ευρώ, το οποίο δεν επιστράφηκε.

Το Δημόσιο προς διασφάληση των συμφερόντων του έχει χωρήσει σε βάρος, τόσο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, όσο και των φυσικών προσώπων της ως αλληλεγγύως συνυπευθύνων στην προβλεπόμενη από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων διοικητικής διαδικασίας. Δηλαδή έγινε κατάσχεση και επίκειται πλειστηριασμός.

Κατόπιν τούτων απορούμε πως ένα τέτοιο αντιεκκλησιαστικό και παράνομο μόρφωμα θα συμβάλλη με το Συνέδριο αυτό «στον αναπτυξιακό Χάρτη στο δυτικό άξονα με επίκεντρο σε βάθος επταετίας», με «40 ομιλητές κύρους»;

Θα διδάξει εκκλησιαστικό ήθος, νομιμότητα ή θα γίνει πρότυπο παράνομης ανάπτυξης;