Η Λέρος εόρτασε τη Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη της Μεταστάσεως του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Παράλληλα, εορτάσθηκε στη Λέρο, η 80η επέτειος (26.9.1943 – 26.9.2023) από την βύθιση του ένδοξου Αντιτορπιλικού του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Την παραμονή της εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, στις 6:30΄ το απόγευμα, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.Παϊσίου, συμπροσευχομένου του Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, και την συμμετοχή των Ιερέων αρχιμ. Αλέξιου Ιστρατόγλου, εφημερίου του Πολεμικού Ναυτικού, π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ εφημερίου του Ι. Ναού, και πολλών ιερέων της Ι. Μητροπόλεως και παρεπιδημούντων ιερέων.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ 80Η ΕΠΕΤΕΙΩ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΕΩΣ Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ»

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Λακκί της Λέρου, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του αρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου, εφημερίου του Πολεμικού Ναυτικού, του Ιερού Κλήρου της Νήσου και παρεπιδημούντων ιερέων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το ΓΕΝ και το Φρουραρχείο Λέρου, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Παππά, του Διοικητού ΔΔΜΝ Αντιναυάρχου (Μ) Χαρίλαου Παπαδημητρίου ΠΝ, του Διοικητού της 80ΑΔΤΕ Ταξιάρχου Αριστείδη Καβαρλίγκου, εκπροσώπων επιζώντων του «Β.Όλγα» και του αγγλικού “Intrepid”, τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας της Επαρχίας και Νήσου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και τοπικών παραγόντων, εκπαιδευτικών, καθώς και αντιπροσωπειών σχολείων και συλλόγων με τις σημαίες τους.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνη δέηση υπό του Μητροπολίτη κ. Παϊσίου, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Εν συνεχεία ο Διοικητής ΔΔΜΝ Αντιναύαρχος (Μ) Χαρίλαος Παπαδημητρίου ΠΝ εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος στην ιστορία και τα ηρωϊκά κατορθώματα του πληρώματος του ένδοξου Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», ενώ τόνισε το υψηλό επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας.

Κατόπιν, οι Αρχές επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, όπου ερρίφθησαν στεφάνια στο σημείο βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένος του Λακκίου.

Τιμές, τόσο στη Δοξολογία, όσο και στις υπόλοιπες τελετές, απέδωσαν άγημα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ επιβλητική ήταν η παρουσία της Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», και του περιπολικού του Λ.Σ. που έλαβαν μέρος στις τελετές της 80ης επετείου βυθίσεως του ένδοξου Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».