Η λαμπρή εορτή του πολιούχου της Ναούσης, Οσίου Θεοφάνους του Θαυματουργού (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου αποθησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης», με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου και προστάτου της ηρωικής και αγιοτόκου πόλεως, Οσίου Θεοφάνους του Θαυματουργού.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Οσίου Θεοφάνους, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όσους κοπίασαν για την άρτια διοργάνωση της Πανηγύρεως με πρώτο τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ειρηνουπόλεως, Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως και προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Αρσένιο Χαλδαιόπουλο και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Χαίροις ο τη κλήσει προσφόρως πο­λιτευσάμενος».

“Ανάμεσα στα πολλά εγκώμια με τα οποία καταστέφει ο ιερός υμνο­γράφος τον εορταζό­με­νο πολιούχο και προστάτη μας, όσιο Θεοφάνη τον νέο, είναι και το εγκώμιο το οποίο προανέφερα.

Τι λέγει ο ιερός υμνογράφος; «Χαί­ροις ο τη κλήσει προσφόρως πολιτευσάμενος». Μακαρίζει τον όσιο Θεοφάνη διότι έζησε αντάξια της κλήσεως την οποία έλαβε.

Πολλές φορές γίνεται λόγος στην Και­νή Διαθήκη για την κλήση του αν­θρώπου, για τη μυστική δηλαδή πρόσκληση που λαμβάνει ο κάθε αν­θρωπος στη ζωή του από τον Θεό για να επιλέξει τον ένα ή τον άλλο δρόμο.

Και μπορεί όλοι οι άνθρωποι να έχουμε πλασθεί από τον Θεό και να έχουμε έρθει στη ζωή με ένα και μο­ναδικό προο­ρισμό, να επιστρέ­ψου­με στον Θεό διά του εξαγνι­σμού και της καθάρσεως της ψυχής μας και διά της ομοιώσεως προς αυτόν, δεν είμεθα όμως όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, δεν ακολουθούμε και δεν μπο­­ρούμε να ακολουθή­σουμε τον ίδιο δρόμο. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρ­χει ένας μόνο δρόμος που μας οδη­γεί στη σωτηρία, αλλά υπάρχουν πολλοί και διαφορετι­κοί, όπως πολλοί και δια­φο­ρετικοί είμεθα οι άνθρωποι.

Ο καθένας μας, λοιπόν, έχει τον δικό του δρόμο προς τη σωτηρία. Και ο δρόμος αυτός, τον οποίο ασφαλώς δεν γνωρίζουμε εκ των προτέ­ρων, μας τον κάνει γνω­στό ο Θεός διά της προσωπικής μας κλή­σεως.

Μας τον κάνει ο Θεός γνωστό, όχι γιατί θέλει να μας περιορίσει ή να προκαθορίσει την πορεία της ζωής μας ή να μας στερήσει την ελευ­θε­ρία μας, αλλά γιατί ως παντογνώ­στης και προορών τα πάντα γνω­ρίζει μέσα από ποιόν δρόμο μπορεί να φθάσει ο καθένας μας στον προ­ορισμό του.

Η δική μας ελευθερία και ανε­ξαρ­τη­σία έγκειται στην απόφασή μας να ακολου­θή­σουμε την κλήση του Θεού ή να την απορ­ρίψουμε. Και εάν την επι­λέ­ξουμε, ενα­πόκειται στη δική μας ελεύθερη βούληση να την ακολου­θήσουμε με πιστότητα και συνέ­πεια, προκειμέ­νου να φθά­σουμε στο ποθητό απο­τεέλεσμα, όπως ακρι­βώς συνέβη με τον εορ­ταζό­με­νο πολιούχο μας, τον όσιο Θεοφά­νη.

Διότι δεν αρκεί να θελήσουμε να ακολουθήσουμε την κλήση του Θεού, θα πρέπει να αγω­νι­σθούμε για να βαδίσουμε σύμ­­φωνα με αυτή σε όλη μας τη ζωή.

Τιμώντας, λοιπόν, σήμερα τον «τη κλήσει προσφόρως πολι­τευ­σάμενον» όσιο Θεοφάνη, ας ακο­­λου­θήσουμε το παράδειγμά του, ας ακολουθήσουμε δη­λα­δή την κλήση που απευθύνει ο Θεός στον καθένα μας προσωπικά, γιατί ο Θεός απευθύνει στον καθέ­να μας μία κλήση.

Ασφαλώς δεν μας καλεί να ζήσου­με τη ζωή της ασκή­σεως, όπως έκανε ο όσιος Θεοφάνης, αλλά να μιμηθούμε τη συνέπειά του στην κλήση του. Διότι παρά τις δυσκο­λίες που αντιμετώπισε ο όσιος Θεοφάνης, παρά τους πειρα­σμούς και τα εμπόδια και τους κινδύνους που συνάντησε και μάλι­στα σε εποχές πολύ δύσκολες, ο όσιος Θεοφάνης συνέχισε να πε­ριπατεί «αξίως της κλήσεως», υπο­μένο­ντας όλους τους πειρα­σμούς, διότι γνώριζε ότι «ο υπο­μείνας εις τέλος σωθήσεται», γνώριζε ότι η υπομο­νή, που στη­ρίζεται στην εμπι­στο­σύνη στον Θεό, και η υποταγή στο θέλημα του είναι ο ασφαλής τρό­πος για να αντα­πο­κρι­θεί ο άνθρω­πος στην κλήση του.

Και αυτό ισχύει για τον καθένα μας. Ο Θεός μας υποδεικνύει την προσωπική μας κλήση με πολλούς τρόπους. Μπο­ρεί να είναι μία εσω­τερική πληρο­φορία που αισθανό­μαστε, μπορεί να είναι η φωνή ή η παρουσία ενός αν­θρώπου στη ζωή μας, μπορεί να εί­ναι οι συγκυρίες και τα γεγονότα, τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετω­πί­ζουμε, και περιμένει να τη δε­χθούμε και να την ακολουθήσουμε μέσα από τη ζωή μας, όποια και αν είναι αυτή.

Αν τη δεχθούμε, αλλά κυρίως αν την ακολουθήσουμε με υπομο­νή και με υπακοή στο θέλημα του Θεού, τότε θα έχουμε τη χάρη και τη βοήθειά του στην προσπάθεια και τον αγώνα μας. Τότε όσες δυ­σκο­λίες και αν συναντήσουμε, θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσου­με με τη βοήθεια του Θεού και θα μπορέσουμε να ζήσουμε αντάξια με την κλήση του Θεού, πολιτευό­με­νοι και εμείς «προσφόρως τη κλήσει», ώστε να αξιω­θού­με της αιωνίου ζωής, στην οποία έχει σκοπό να μας οδηγήσει ο Θεός με την κλήση που μας απευθύνει, για να απολαύσουμε τα ουράνια αγαθά και να δο­ξά­­ζου­με μαζί με τον όσιο Θεοφάνη τον Θεό αιω­νίως στον ουρανό.”