Η Κυριακή του καλού Σαμαρείτη στη Ζαμπία

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναο Αγίου Αλέξανδρου στην ελληνική κοινότητα της Λουσακα τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, όπου αναγνώστηκε η ανακύρυξη του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως ως προστάτου και Εφόρου της Ιεράς Μητροπόλης Ζάμπιας.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Πρόξενος Ελλάδας κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Χρήστου Σπαίρον, ο πρόεδρου της Ελληνικής κοινότητας Λουσάκα κ. Γ.Ηλιακόπουλος και ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Ζάμπια Dr D. Samoulempa.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στο λόγο του αναφέρθηκε στο ιστορικό και παροικιακό γεγονός των εγκαινίων του Αγίου Νεκταρίου στην Chingola, στο πρόσωπο του Αγίου, την υπομονή του και το σπουδαίο έργο που άφησε ως ιερά παρακαταθήκη.

Ο κ. Ιωάννης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τριαδικό Θεό και παρέδωσε δε ευλογία εκ μέρους του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας το ειδικό αφιερωματικό έμβλημα για τα εκατό χρόνια του Αγίου Νεκταρίου για να κοσμεί το Γενικο Προξενείο της Ελλάδας στην Ζάμπια.

Ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Ζάμπια κ. Μιχαήλ Κρούπνικ με τη σειρά του στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: “Η διάκριση αυτή ειναι μεγάλη τιμή όχι μόνο για το Προξενείο αλλα για όλη την ελληνική κοινότητα της Ζάμπιας. Οι μεγάλες αρετες του Αγίου Νεκταρίου, του προστάτη της κοινότητά μας, είναι στοιχεία άκρως σημαντικά και για την δική μας ζωή. Η διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης και της ελληνικής γλώσσας σε περιόδους κρίσιμων εθνικών περιστάσεων οφείλονται στην Εκκλησία και τους φλογερούς ιεράρχες που με τίμημα την ζωή τους πολλές φορές συνέχισαν την διαφώτιση και καθοδήγηση του έθνους Και στην Ζάμπια (αλλά και σε όλα σου τα πόστα στην Αφρική).

Κλείνοντας ο Γενικός πρόξενος την ομιλία του και επεσήμανε στον Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη ότι τόσο το Προξενείο της Ελλάδος όσο και ο ίδιος προσωπικά θα είναι στο πλευρό του σ’ αυτό τον καλό αγώνα και τον ευχαρίστησε θερμά ευχόμενος δύναμη και επιτυχία.