Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στις Βρυξέλλες

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών και τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του εκ των διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνου Δέδε.

Ο Μητροπολίτης κατά τον λόγο του προς τον χειροτονούμενο, αναφερόμενος στην διακονία του κληρικού ως κλήση προς άρση του σταυρού κατά την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Την πρόσκληση που απευθύνει σήμερα ο Χριστός σε όλους, όσοι θέλουν να είναι μαθητές Του, την απευθύνει ιδιαίτερα σε σένα, ο οποίος στέκεσαι μπροστά στο ιερό θυσιαστήριο, μπροστά στον Σταυρό του Κυρίου μας και είσαι έτοιμος να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Αλλά αν ο Χριστός περιμένει από κάθε πιστό να αρνηθεί τον εαυτό του και να σηκώσει τον Σταυρό του για να Τον ακολουθήσει, από τους ιερείς Του, τους τελούντας τα ιερά Του Μυστήρια, απαιτεί να απαρνούνται τελείως τον εαυτό τους και να σηκώνουν τον Σταυρό τους. (…) Ο ιερεύς δεν ζει για τον εαυτό του, ζει για τον Χριστό, στον οποίο δανείζει τα χέρια του, διαδίδει τα μηνύματά Του με τη γλώσσά του, παρέχει την νοημοσύνη του για να επιτύχει την σωτηρία των ανθρώπων. Αλλά ο ιερεύς καλείται και για ακόμη έναν άλλο λόγο να απαρνηθεί τον εαυτό του: γιατί εκτός από τον προσωπικό του Σταυρό, πρέπει να σηκώσει και τον Σταυρό της ιερωσύνης, που συχνά γίνεται επώδυνος, και γι᾽ αυτό χρειάζεται να έχει πολλή υπομονή και αντοχή.

Το να είναι κάποιος ιερεύς στην Δυτική Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικό από το να είναι ιερεύς σε μία παραδοσιακά ορθόδοξη χώρα και επομένως πολύ διαφορετικό από το να είναι κάποιος ιερεύς στην Ελλάδα. Οι προκλήσεις είναι πολλές. (…)

Αν μία Μητρόπολη είναι η Εκκλησία καθ᾽ ολοκληρίαν σε έναν τόπο, τότε πρέπει επίσης να δύναται να επιλέγει ιερείς από το ποίμνιό της, να διαθέτει τις απαραίτητες δομές για την ποιμαντική εργασία της, που θα επιτρέψουν να αντιμετωπίζει τα σημερινά προβλήματα. (…)

Nα μην ξεχάσεις την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών σου, καθώς και την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας. Θα είναι δύο εργαλεία που σίγουρα θα χρειαστείς στη νέα διακονία σου».

Ενώ προσέθεσε πως από την φετινή χρονιά η Ιερά Μητρόπολη, μέσα στο πλαίσιο της ποιμαντικής της φροντίδας για το υγιές μέλλον της τοπικής εν Βελγίω, Ολλανδία και Λουξεμβούργω Εκκλησίας, αφιερώνει την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στις Ιερατικές Κλήσεις με σκοπό να καλλιεργηθεί το κάλεσμα του Θεού προς νέους υποψηφίους κληρικούς, μοναχούς και μοναχές, αλλά και προς υποψήφιες πρεσβυτέρες.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Δοξολογία για την ελληνική εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, ενώ η τελετή της Δοξολογίας τελείωσε με τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδος και του Βελγίου.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης, θέλοντας να τιμήσει την κα Ειρήνη Meugens-Δημακάκου για την προσφορά της στην εν Βελγίω ομογένεια μέσω της εφημερίδας «Ευρωπαρατηρητής», της απέδωσε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως την τιμητική διάκριση του Σταυρού του νεοϊδρυθέντος Τάγματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτου των Βρυξελλών και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης συνεχάρη τον νέο πρεσβύτερο της Μητροπόλεως μετά της συζύγου και των συγγενών αυτού και ευχαρίστησε τους συλλειτουργήσαντες κληρικούς και τους ιεροψάλτες για την ωραία απόδοση των ύμνων. Επιπλέον, ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία τους τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιο Καλαμβρέζο, τον Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στις Βρυξέλλες κ. Βασίλειο Ζαρμπάλη, τους αξιωματικούς εκ της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κ. Φίλιππο Κοτσαρίδη, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων Βρυξελλών, τους μαθητές και καθηγητές των Ελληνικών σχολείων και όλους όσοι ήρθαν να συμπροσευχηθούν για τον νέο πρεσβύτερο της Μητροπόλεως.

Ο νεοχειροτονηθείς κατάγεται από την Χαλκίδα, είναι έγγαμος και διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Ο Θεός να ευλογεί και να καθιστά τον νέο πρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως πάντοτε άξιο!