Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νορθ-Κόουτ

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η ανάμνηση της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Thomastown της Μελβούρνης όπως αναφέρει το vema.com.au.

Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευμένιος Βασιλόπουλος, πλαισιούμενος από τους ιερείς του Ναού.

Ο π. Ευμένιος μετέφερε στους ιερείς και στους πιστούς τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ενώ στο κήρυγμά του έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Εκκλησία μας εορτάζει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας την Α’ Κυριακή των Νηστειών.

Σημειώνοντας ότι τίποτα τυχαίο δε γίνεται στον χώρο της Εκκλησίας, ο Πανοσιολογιώτατος εξήγησε ότι οι Πατέρες με τη σοφία τους καθιέρωσαν τη συγκεκριμένη εορτή στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να μας υπενθυμίσουν ότι η νηστεία και η προσευχή πρέπει να γίνονται με φρόνημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και με θερμή πίστη στον Θεό.

Επίσης, ο π. Ευμένιος αναφέρθηκε σε δύο πρόσωπα που έζησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, στην Κασσιανή και στην Αυτοκράτειρα Θεοδώρα. “Η Κασσιανή”, παρατήρησε, “ήταν δυναμικός χαρακτήρας, που αγωνίστηκε με τρόπο θαρραλέο και με γλώσσα που ομολογούσε ξεκάθαρα την αλήθεια. Έγινε μοναχή, εφόσον την απέρριψε ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος από το να την παντρευτεί, για τον λόγο ακριβώς ότι αντιμιλούσε σε θέματα πίστεως και αλήθειας”.

Στον αντίποδα, η Θεοδώρα ήταν ήσυχη, ταπεινή και υπάκουη, όπως επισήμανε ο Πανοσιολογιώτατος, και γι’ αυτό ο Θεοδόσιος δέχθηκε να την παντρευτεί. “Όμως πίστευε, χωρίς εξωτερική επίδειξη”, εξήγησε, “και μάθαινε τα παιδιά της κρυφά για τον Χριστό και τις εικόνες.

Είχε, επίσης, μία εικόνα στο δωμάτιό της, που από τη μια πλευρά ήταν καθρέφτης και από την άλλη εικόνα του Χριστού. Όταν έμπαινε στο δωμάτιο ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος την είχε στην πλευρά του καθρέφτη, ενώ όταν ήταν μόνη της τη γύριζε για να προσεύχεται”.

“Αυτό μας υπενθυμίζει ότι όλοι δεν είμαστε το ίδιο, αλλά έχουμε έναν σκοπό στην ζωή μας, να συμβάλλουμε στο σχέδιο της οικονομίας του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου”, τόνισε συμπερασματικά ο π. Ευμένιος και συμπλήρωσε: “Άλλος με θάρρος, με αισθητό αγώνα κι άλλος με σιωπηλό αγώνα, με προσευχή, με εσωτερική κατάνυξη, με πνεύμα ειρηνικό, έχουμε όλοι τον ίδιο σκοπό, την μαρτυρία της πίστεως”.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτανεία των Ιερών Εικόνων, με τους πιστούς, μικρούς και μεγάλους, να έχουν φέρει εικόνες από τα σπίτια τους και τις κρατούν σφικτά στα χέρια τους.