Η κοπή της Βασιλόπιτας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το βράδυ της Τετάρτης, 31 Δεκεμβρίου 2020/13 Ιανουαρίου 2021, Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο έλαβε χώρα η τελετή της κοπής της Βασιλόπιτας στην Αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Η τελετή αυτή τελείται από την Εκκλησία, στην έναρξη κάθε Νέου Έτους την 1ην Ιανουαρίου, όπου είναι και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, στον οποίο αποδίδεται το έθιμο της Βασιλόπιτας, γιατί έθετε ελεημοσύνη -νόμισμα, φλωρί, σεβόμενος την αξιοπρέπεια των πτωχών.

Στην τελετή κατά την Παραμονή του Νέου Έτους 2021 προέστη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Στο λόγο του ο Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηρικά: “Επί τη σεπτή μνήμη της κατά σάρκα Περιτομής του Υιού του Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού αφ’ ενός και της συνεορταζομένης μνήμης του Βασιλείου του Μεγάλου αφ’ ετέρου, του και προς τιμή αυτού γενομένης τελετής της κοπής της Βασιλόπιττας. Η εναλλαγή του χρόνου αποτελεί γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί την διαδρομή της κοσμικής ιστορίας του ανθρώπου, της ιεράς ιστορίας, η οποία αποκορυφώνεται με το μυστήριο της θείας Οικονομίας, δηλαδή την Ενσάρκωση και Ενανθρώπηση του Θεού Λόγου του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού”.

Σε άλλο σημείο επεσήμανε ο κ. Θεόφιλος: “Με την ευλογία του Κυρίου, ο χρόνος μεταβάλλεται, εντός της Εκκλησίας, σε καιρό σωτηρίας κατά το ειρημένον: «Καιρώ δεκτώ επήκουσά σου και εν ημέρα σωτηρίας εβοήθησά σοι· ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας», (Β’ Κορ. 6, 2). Αυτή ακριβώς την αγιογραφική ή καλύτερα την σωτηριολογική εναλλαγήν του χρόνου εορτάζουμε σήμερα. «Λέγει γαρ δίκαιος δε εάν φθάση τελευτήσαι, εν αναπαύσει έσται· γήρας γαρ τίμιον ου το πολυχρόνιον ουδέ αριθμώ ετών μεμέτρηται», (Σοφ. Σολομ. 4, 7-8). Με άλλα λόγια, η διάκριση του χρόνου σε παρόν, παρελθόν και μέλλον αφ’ ενός και η μέτρηση του σε έτη αφ’ ετέρου, κατανοείται μόνο εν Χριστώ τω Θεώ ημών, κατά την μαρτυρίαν του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου: «Εγώ ειμί το Α και το Ω, λέγει Κύριος ο Θεός, ο ων και ο ην και ο ερχόμενος, ο Παντοκράτωρ» (Αποκ. Ιωάν. 1, 8)”.

Τέλος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων σημείωσε: “Οι θεόπνευστοι λόγοι του Μεγάλου Βασιλείου καλούν όλους «το πολυπόθητον κάλλος, την πηγήν της ζωής, το νοερόν φως αλλά και την απρόσιτον σοφίαν» αυτό τον καιρό, της εναλλαγής του χρόνου και της διαρκούσης θανατηφόρου λοιμώδους νόσου του κορωνοιού, covid 19, να αναλογισθούμε ο καθένας μας, που αστοχήσαμε, μιμούμενοι τον άσωτο υιόν, της Ευαγγελικής παραβολής”.

Μετά τα Απολυτίκια «Μορφήν αναλλοιώτως ανθρωπίνην προσέλαβες…» και «Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος σου …», ο Μακαριώτατος, λέγων «αίσιον και ευτυχές το Νέον Έτος», έκοψε την πίττα και την διένειμε στον κ. Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Ευάγγελον Βλιώρα, τους Αγιοταφίτες Πατέρες .

Τέλος οι μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής έψαλαν τα κάλαντα στην αίθουσα του Πατριαρχείου και στα σπίτια των Αγιοταφιτών Πατέρων.