Βατικανό: Η Εκκλησία δεν μπορεί να ευλογεί ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών

Η Καθολική Εκκλησία δεν μπορεί να ευλογεί ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών. Τέτοιες ευλογίες, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να θεωρηθούν νόμιμες, σύμφωνα με τη Σύνοδο του Δόγματος της Πίστης του Βατικανού (CDF).

Σύμφωνα με το vaticannews.va, οι ιερείς δεν επιτρέπεται να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια που ζητούν κάποιο είδος θρησκευτικής αναγνώρισης της ένωσής τους. Το CDF αναφέρει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ενημερώθηκε και «έδωσε τη συγκατάθεσή του» για τη δημοσίευση της απάντησης μαζί με μια συνοδευτική επεξηγηματική σημείωση.

Βέβαια, για το CDF, η διάκριση μεταξύ «προσώπων» και «ένωσης» είναι μείζονος σημασίας. Η αρνητική απάντηση που δίνεται ως προς την ευλογία μιας τέτοιας ένωσης δεν υπονοεί κάποια κρίση ως προς τα εμπλεκόμενα άτομα, τα οποία πρέπει να γίνονται αποδεκτά «με σεβασμό, ενσυναίσθηση και ευαισθησία», και να αποφεύγεται «κάθε ένδειξη αδικαιολόγητης διάκρισης».

Σχέσεις, ακόμη και αν αυτές είναι σταθερές, «που περιλαμβάνουν σεξουαλική δραστηριότητα εκτός γάμου», δηλαδή εκτός της «ένωσης άνδρα-γυναίκας», δεν ανταποκρίνονται στα «σχέδια του Θεού» ακόμη και εάν υπάρχουν «θετικά στοιχεία» σε αυτές. Αυτό δεν αφορά μόνο ζευγάρια του ίδιου φύλου αλλά κι ετεροφυλόφιλες ενώσεις που εμπεριέχουν σεξουαλική δραστηριότητα εκτός γάμου. Ένας άλλος λόγος για την αρνητική απόφαση είναι ο κίνδυνος ότι η ευλογία των ενώσεων ομόφυλων ζευγαριών θα συνδέεται λανθασμένα με αυτήν του Μυστηρίου του Γάμου.

Τέλος, το CDF δεν αποκλείει «τις ευλογίες που δίνονται σε μεμονωμένα άτομα με ομοφυλοφιλικές τάσεις, τα οποία εκφράζουν θέληση να ζήσουν πιστά σύμφωνα με τα σχέδια του Θεού», ενώ θεωρεί απαράδεκτη «κάθε μορφή ευλογίας που τείνει να αναγνωρίζει τις ενώσεις αυτές».