Η κάθοδος της εικόνος της Θεοτόκου στην Γεθσημανή (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 5:00 π.μ. το πρωί στις 25 Αυγούστου 2022, έλαβε χώρα η τελετή της καθόδου της τιμίας εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από του έναντι του Ναού της Αναστάσεως Μετοχίου της Γεθσημανής, στο οποίο και φυλάσσεται, στην Γεθσημανή κατόπιν Ιεράς αγρυπνίας, η οποία τελέσθηκε σε αυτό, προεξάρχοντος του Τελετάρχου Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου.

Η τελετή εξήλθε από του Μετοχίου προς την Γεθσημανή διά της Οδού του Μαρτυρίου καθοδικώς και διά στάσεων μετά δεήσεως εις στην Ρωσική Μονή του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, του Αγίου Χαραλάμπους, του Πραιτωρίου, της Μονής των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του Αγίου πρωτομάρτυρος Στεφάνου.

Την ιερά εικόνα βάσταζε επιστηθίως ο ηγούμενος της Γεσθημανής Μητροπολίτης Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ περιστοιχούμενος υπό Αρχιερέων και Ιερέων του Πατριαρχείου και των άλλων Εκκλησιών και προπορευομένων ή επομένων ή προσερχομένων δεξιόθεν και αριστερόθεν προσκυνητών πολλών, μοναχών και πιστών εν ευλαβεία, προσκυνούντων και ψαλλόντων «εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας…» και «Απόστολοι εκ περάτων…».

Άμα τη αφίξει εις την αυλή του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως η εικόνα μετηνέχθη στο κέντρο του Ναού διά των βαθμίδων, εφ’ ων πλήθος ανημμένων λαμπάδων, ανεπέμφθη δέηση και τοποθετήθηκε νοτιοανατολικώς του Θεομητορικού Μνήματος, ίνα παραμείνη εκεί διά προσκύνησιν άχρι της 23ης Αυγούστου.

Ακολούθησε Θεία Λειτουργία τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών, προεξάρχοντος του ηγουμένου Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, συλλειτουργούντων Ιερομονάχων των ενοριών.

Μετά την Θεία Λειτουργία παρετέθη νηστήσιμο κέρασμα αναψυχής υπό του ηγουμένου.

Θεία Λειτουργία τελέσθηκε και στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Μικράς Γαλιλαίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων