Η κατά σάρκα Περιτομή του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

Την Πέμπτη, 1/14 Ιανουαρίου 2021, εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Δεσποτική εορτή της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου και η μνήμη του αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας του ουρανοφάντορος και Μεγάλου, στον Πανάγιο Τάφο, σύμφωνα με το Προσκυνηματικό Καθεστώς.

Στην εορτή και στην πανήγυρη προεξήρχε στον Όρθρο στο Καθολικό και στη θεία Λειτουργία στον Πανάγιο Τάφο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και των Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Πέλλης κ. Φιλουμένου και Μαδάβων κ. Αριστοβούλου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων ως του Γέροντος Καμαράση Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου, του Αρχιδιακόνου Μάρκου και του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου Συμεών και του εορτάζοντος κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και μετεχόντων ολίγων πιστών, λόγω των μέτρων κατά του covid-19.

Μετά την θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτανεία της περιφοράς του λειψάνου της τιμίας δεξιάς χειρός του μεγάλου Βασιλείου στα Προσκυνήματα.

Μετά την Απόλυση, έλαβε χώρα η τελετή της κοπής της Βασιλόπιττας στο Γραφείο του Γέροντος Σκευοφύλακος, όπου ο Μακαριώτατος έκοψε την βασιλόπιττα για τους Αγιοταφίτες πατέρες στο Επιτροπικό μετά την θεία Λειτουργία στο Ιερό μοναστηριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθως μετέβη για προσκύνηση στην ιερά Μονή του αγίου Βασιλείου, όπου τελείται θεία Λειτουργία για την μνήμη του αγίου Βασιλείου του Μεγάλου.