Η Ηλεία αποχαιρέτησε τον πρώην Μητροπολίτη της κυρό Γερμανό (ΒΙΝΤΕΟ) (upd)

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου εψάλη σήμερα το μεσημέρι, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανού. Παρέστησαν Αρχιερείς, βουλευτές, τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, μιλώντας για τον μακαριστό, τόνισε: «Η όλη του ζωή μαρτυρούσε έξωθεν την σχέση του με τον Χρι­στο: απλός στην εμ­φα­νιση, σε­μνο­τα­τος στους τρο­πους, ε­πι­ει­κης ο­που χρει­α­ζο­ταν και αυ­στη­ρος ο­που ε­πε­βαλ­λετο, βα­θυ­τατα πι­στος, καλ­λι­ερ­γη­με­νος, ευ­γε­νης, α­κα­τα­πο­νη­τος, φλο­γε­ρος όχι μόνο στα συ­ναι­σθη­ματα αλλά και τους ο­ρα­μα­τι­σμούς, α­πε­τε­λεσε μία σπα­νια μορφή εκ­κλη­σι­α­στι­κού αν­δρος, η ο­ποία δι­ε­ζω­γρα­φισε την νε­ω­τερη εκ­κλη­σι­α­στική ιστο­ρία της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λα­δος».

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του μακαριστού και υπογράμμισε: «επί τεσ­σα­ρα­κοντα­ε­τία και πλέον α­να­λω­θηκε κυ­ρι­ο­λε­κτικά στην δι­α­ποί­μανση του Λαού της Ε­παρ­χίας του, ε­χον­τας τη συμ­πα­ρα­σταση και την αγάπη και του περί αυ­τον Ι­ε­ρού Κλη­ρου της Ι­ε­ρας Μη­τρο­πο­λεως Ηλείας. Α­γω­νι­σθηκε για την ε­νο­τητα της το­πι­κης Εκ­κλη­σίας. Είχε ε­πι­γνωση ότι κάθε ερ­γα­σία του γι­νε­ται στο ο­νομα του Χρι­στού και του πλη­ρω­μα­τος της το­πι­κης Εκ­κλη­σίας, δη­λαδή του λαού του Θεού. Γι’ αυτό α­γω­νι­ζο­ταν να δι­α­κο­νεί και να συ­να­γει – ε­νω­νει τον λαό. Όχι να τον προ­κα­λεί ή να τον δι­χα­ζει ή να τον σκαν­δα­λι­ζει. Και γι’ αυτό ήθελε να τον δι­α­κο­νεί, ει­κο­νι­ζον­τας τον Χρι­στο τόσο ως προ­ε­στως της Θείας Ευ­χα­ρι­στίας, αλλά και με την προ­σω­πική του άσκηση στην α­γι­ο­τητα και με την πι­στη του στην Α­πο­στο­λική, τη βι­βλική και πα­τε­ρική εκ­κλη­σι­α­στική Ορ­θο­δοξη Πα­ρα­δοση».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «προ­σε­φερε ένα σπου­δαι­ο­τατο κοι­νω­νικό και φι­λαν­θρω­πικό έργο, το ο­ποίο συ­νι­στα­ται σε γη­ρο­κο­μεία και α­συλα κα­τα­κοί­των, ορ­φα­νο­τρο­φεία, οι­κο­τρο­φεία, κα­τα­σκη­νω­σεις, βρε­φο­νη­πι­ακό στα­θμο, σχολή βυ­ζαν­τι­νης μου­σι­κης και α­γι­ο­γρα­φίας κ.λπ. ι­δρυ­ματα, τα οποία φι­λο­ξε­νούν συ­ναν­θρω­πους μας από όλη την Ελ­λάδα. Α­ξι­ο­μνη­μο­νευτη ει­ναι η δρα­στη­ρι­ο­τητά του στους σει­σμούς του 1993, τις πυρ­κα­γιές του 2007 και τον σει­σμο του Ι­ου­νίου 2008, τρο­με­ρες θε­ο­μη­νίες που ε­πλη­ξαν την Η­λεία. Στις δυ­σκο­λες αυ­τες στι­γμες για το ποίμνιό του ο Μη­τρο­πο­λι­της Γερ­μα­νος βρε­θηκε κοντά του, ε­νι­σχυ­ον­τας το ποι­κι­λο­τρο­πως, υ­λικά και η­θικά. Το 1996 ι­δρυσε εκ­κλη­σι­α­στικό ρα­δι­ο­φω­νικό στα­θμο, το 2009 δη­μι­ούρ­γησε την ι­στο­σε­λίδα της Ιεράς Μη­τρο­πο­λεως Η­λείας και συ­νε­χισε την εκ­δοση του πε­ρι­ο­δι­κού της, «Αμ­πε­λος», ενώ πολύ α­ξι­ο­λο­γες ει­ναι και οι εκ­δο­σεις βι­βλίων της Ι­ε­ρας Μη­τρο­πο­λεως θε­ο­λο­γι­κού και γε­νι­κο­τε­ρου πε­ρι­ε­χο­με­νου. Από την αρχή της αρ­χι­ε­ρα­τείας του πα­ρο­τρυνε τους ι­ε­ρείς να σπου­δα­σουν, ω­στε τε­λικά να αναβαθμισθεί το μορ­φω­τικό ε­πι­πεδο του κλη­ρου της Η­λείας σε πολύ ση­μαν­τικό βα­θμο. Για τη συ­νεχή καλ­λι­ερ­γεια των ι­ε­ρέων του δι­ορ­γα­νωνε τα­κτικά ε­πι­μορ­φω­τικά σε­μι­να­ρια και ι­ε­ρα­τι­κες συ­να­ξεις, κα­θως και το Ε­τη­σιο Θε­ο­λο­γικό Συ­νε­δριο της Μη­τρο­πο­λεως Η­λείας. Ο μα­κα­ρι­στος Γε­ρον­τας α­νε­δειξε στε­λέχη της Το­πι­κης Εκ­κλη­σίας, ο­πως τον στε­νο του συ­νερ­γα­τη και κα­το­πιν δι­α­δο­χο του Σε­βα­σμι­ω­τα­το Μη­τρο­πο­λι­τη κ. Α­θα­να­σιο, ενώ αλ­λους συ­νερ­γα­τες του, προώθησε και προς την κεν­τρική δι­οι­κηση της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λα­δος. Α­ξι­ο­μνη­μο­νευ­τη υ­πήρξε και η συ­νει­σφορά του στα Συ­νο­δικά πρα­γματα της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λα­δος».

Κατόπιν επικήδειο εκφώνησαν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Παπαγγελής εκ μέρους του ιερού κλήρου της Τοπικής Εκκλησίας, ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο κ. Πάνος Παγκράτης, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, ο Εκδότης της Εφημερίδας «Πατρίς» κ. Λεωνίδας Βαρουξής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

Στην συνέχεια ο ενταφιασμός του σκηνώματος του μακαριστού έγινε στο Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων Πύργου.

Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός εκοιμήθη το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 91 ετών.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκαν και μάλιστα τον οδήγησαν σε ιδιωτική κλινική της Πάτρας.

Επέστρεψε στο γηροκομείο “Παναγία η Καθολική” της Γαστούνης, όπου επέλεξε να διαμένει μετά την παραίτησή του, όπου και το βράδυ της Τρίτης κατέληξε.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας βρισκόμενος στην κεφαλή της για 41 χρόνια και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μπαχό, που ενθρονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας στις 24 Φεβρουάριου 1932 όπου ετελείωσε το Δημοτικόν Σχολείον. Το 1946 εγγράφεται εις την Επτατάξιον Εκκλησιαστικήν Σχολήν Κορίνθου και το 1953 εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτήσας τον Φεβρουάριον του 1958.

Στρατευθείς υπηρέτησεν επί 30 μήνες εις τον Στρατόν ξηράς και την Αεροπορίαν, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 κείρεται μοναχός εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σκαφιδιάς από τον Μητροπολίτην Ηλείας Γερμανόν και μετονομάζεται εις Γερμανόν. Την 20ην Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονείται Διάκονος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καρδαμά και την 6ην Δεκεμβρίου Πρεσβύτερος εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου υπό του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού, χειροθετηθείς Αρχιμανδρίτης.

Υπηρέτησεν επ’ ολίγον ως Εφημέριος εις τις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριον του 1961 διωρίσθη τακτικός Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοσυγκελλεύων, μη υπάρχοντος Πρωτοσυγκέλλου.

Τον Μάρτιον του 1979 διωρίσθη Α’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1ην Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.
Από την χειροτονία του Σεβασμιωτάτου

Την 3ην Οκτωβρίου 1981 εχειροτονήθη Επίσκοπος εις τον Ι. Ναόν Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου ΣΕΡΑΦΕΙΜ και την 24ην Οκτωβρίου ενεθρονίσθη εις τον Ι. Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου, διακονών Αρχιερατικώς.

Τον περασμένο Αύγουστο με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, η οποία έγινε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Η τελευταία του Θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτη Ηλείας ετελέσθη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και στις 14 Νοεμβρίου παρέδωσε ως Τοποτηρητής Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας τον Επισκοπικό θρόνο στον διάδοχό και στενό συνεργάτη του όλα αυτά τα χρόνια Αθανάσιο Β’.