Η Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στην Σύμη

Μια ακόμα λειτουργική ευκαιρία στην προεόρτια πνευματική περίοδο των Χριστουγέννων έδωσε στο ευσεβές και φιλάγιο ποίμνιο της εκκλησίας της Σύμης, η ιερά μνήμη του Αγίου Νικολάου.

Στην Σύμη, νησί με μακραίωνη ναυτική ιστορία και δραστηριότητα, ιδιαίτερη τιμή και σέβας, απονέμεται στον κατ’ εξοχήν Άγιο των θαλασσινών, τον Άγιο Νικόλαο. Διά τούτο και οι ευσεβείς κάτοικοι ανήγειραν και αφιέρωσαν στην Χάρη του επτά συνολικά Ι. Ναούς, εκ των οποίων την κύρια θέση κατέχει ο Ενοριακός που ευρίσκεται στην Άνω Χώρα του οικισμού της Σύμης.

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 2021, παραμονή της εορτής, ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος  χοροστάτησε του Μεγάλου Εσπερινού μετ’ Αρτοκλασίας στο Εξωκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Τσαγκριάς Σύμης, συμπαραστατούμενος από τον π. Στέφανο Μακρή, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ το ι. Αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Πανορμίτης Κακακιός και κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης.

Σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ημέρα κυριώνυμος της ιεράς του Μνήμης, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος  χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό του Αγίου, με συλλειτουργούς του τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. π. Αντώνιο Πατρό, τον π. Ελευθέριο Οθίτη εφημέριο της παρακειμένης Ενορίας Αγίου Αθανασίου και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Το δε ι. Αναλόγιον διακόνησαν οι Ιεροψάλτες, κ. Μερκούριος Γιανναράς και ο κ. Δημήτριος Κοπανίδης.

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αφορμώμενος εκ του ευαγγελικού αναγνώσματος, το οποίον παρέθεσε τους Μακαρισμούς του Κυρίου, μίλησε για τον εορταζόμενο Άγιο, στο πρόσωπον του οποίου επληρώθησαν οι Κυριακοί λόγοι «Μακάριοι οι πραείς…», καθ’ ότι στην μακραίωνη συνείδηση της Εκκλησίας υπήρξε όντως «εικόνα πραότητος». Τέλος ευχήθηκε στους πιστούς και ιδιαιτέρως στους παρισταμένους εκπροσώπους του Λιμενικού, καθώς και στους ναυτικούς μας να τον έχουν πάντοτε προστάτη και φρουρό στην ζωή και τα ταξίδια τους.