Η εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου

Μετά την οσιακή κοίμηση του Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 και ώρα 4:15 π.μ. στην Σεούλ, η σορός του κεκοιμημένου μεταφέρθηκε, κατά την επιθυμία Του, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Gapyeong.

Στο ταπεινό κελί του Μητροπολίτου, ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος με τους Κορεάτες ιερείς π. Αντώνιο Woo και π. Ιερεμία Cho τακτοποίησαν το σώμα, σύμφωνα με το μοναχικό τυπικό, και το ενέδυσαν με το αντερί και το εξώρασο. Ο αείμνηστος στην γραπτή διαθήκη Του είχε ορίσει να φέρει κατά την εξόδιο Ακολουθία Του μόνον επιτραχήλιο και ωμόφορο, τα οποία φορούσε στις καθημερινές Ακολουθίες της Ιεράς Μονής, κατά τις οποίες εκτελούσε χρέη εφημερίου, και το ξύλινο εγκόλπιό Του.

Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας η σορός του κεκοιμημένου πνευματικού Πατέρα μας μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Μονής και τελέστηκε το πρώτο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής Του. Αμέσως μετά άρχισε η ανάγνωση των ιερών ευαγγελίων υπό των ιερέων και των λαϊκών, όλη την ημέρα και όλη την νύχτα μέχρι την επομένη το πρωί, όταν άρχισε η Ακολουθία του Όρθρου του Ψυχοσάββατου. Πολύ συγκινητική ήταν η προθυμία των Κορεατών πιστών να διαβάζουν εκ περιτροπής τα ευαγγελικά αναγνώσματα συγκινημένοι μέχρι δακρύων.

Το πρωί του ψυχοσάββατου, μετά την τέλεση του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία του πολύκαυστου Μητροπολίτου κυρού Σωτηρίου με την συμμετοχή όλων των κληρικών της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας και διακοσίων περίπου πιστών σε ατμόσφαιρα έντονης χαρμολύπης. Ομιλίες δεν έγιναν γιατί ο αοίδιμος ρητώς είχε δηλώσει στην διαθήκη Του να μην εκφωνηθούν. Αντί ομιλιών ο Μητροπολίτης Κορέας διάβασε το κάτωθι γράμμα του Μητροπολίτου, με τις πνευματικές συμβουλές Του προς τις μοναχές, γραμμένο ήδη από το έτος 2009:

Προς τις αγαπητές Αδελφές

της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Καπυόνγκ.

Κατά την ημέραν της αγίας Πεντηκοστής όταν γονατιστοί αναπέμπομε τις θεόπνευστες Ευχές, μεταξύ άλλων, λέμε προς τον μέγαν και αιώνιον, άγιον και φιλάνθρωπον Θεόν: «Συνέγειρον και τα σώματα ημών εν ημέρα, η ώρισας, κατά τας αγίας σου και αψευδείς επαγγελίας. Ουκ έστιν ούν, Κύριε, τοις δούλοις Σου θάνατος, εκδημούντων ημών από του σώματος, και προ Σε τον Θεόν ενδημούντων, αλλά μετάστασις από των λυπηροτέρων επί τα χρηστότερα και θυμηδέστερα, και ανάπαυσις και χαρά».

Σας παρακαλώ καλές μου αδελφές με αυτήν την πίστιν και με αυτά τα αισθήματα να αντιμετωπίσετε τον φαινομενικόν χωρισμόν μας αφού με τις αμοιβαίες προσευχές μας δεν θα παύσουμε ως μέλη της αγίας μας Εκκλησίας να διατηρούμε την πνευματικήν κοινωνίαν μεταξύ μας. Έτσι θα αποδείξετε και στους άλλους ότι αυτά που διαβάζετε στην αγία Γραφή και στα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας τα πιστεύετε και τα τηρείτε στη ζωή σας.

Για μία ακόμη φορά δεχθήτε την εξ όλης καρδίας ευγνωμοσύνη μου για την πολλή σας αγάπη, τους κόπους και πόνους σας και όλα όσα κάνατε, κάνετε και θα κάνετε μέχρι τέλους προς χάριν μου.

Νε έχετε πάντοτε πλούσια την ευλογία του Κυρίου μας.

+ π. Σωτήριος

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 8 Ιουνίου 2009.

Η ταφή του αλήστου μνήμης Μητροπολίτου πατρός Σωτηρίου έγινε στον τάφο, τον οποίο ο ίδιος είχε προετοιμάσει από ετών στον προαύλιο χώρο της Μονής, μέσα σε διάχυτη αναστάσιμη ατμόσφαιρα, ψάλλοντας όλος ο λαός αδιάκοπα το «Χριστός Ανέστη» στα κορεατικά. Μετά την ταφή προσφέρθηκε η μακαρία προς όλους τους συμμετέχοντες. Αιωνία Αυτού η μνήμη και ας έχουμε όλοι την ευχή Του.

Πηγή: Ορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας