Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας (ΒΙΝΤΕΟ) (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:00

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, όπου τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης, Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος εκφώνησε επικήδειο λόγο.

Ο κ. Ευστάθιος χαρακτήρισε τον Μακαριστό Μητροπολίτη ως ένα παράδειγμα αφοσιώσης και αγάπης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως ο λόγος του υπήρξε πάντα καθαρός χωρίς περιστροφές.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε – εκπροσωπώντας την Ιερά Συνόδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιγραμματέας και Αρχιμανδρίτης π.Ιωάννης Καραμούζης, αλλά και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Αλησμόνητε ιεράρχα φεύγεις, αλλά μένεις για πάντα στις καρδιές μας. Φεύγεις, αλλα εμείς θα θυμόμαστε τους λόγους σου. Καλή αντάμωση στους ουρανούς”.

Τέλος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλης Μαντινείας και Κυνουρίας, Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, ανέφερε μεταξύ άλλων με δάκρυα στα μάτια: “Σήμερα αποχωριζόμαστε σωματικά τον ποιμενικό μας πατέρα. Αυστηρός, σοβαρός και επιβλητικός. Άνθρωπος αγαπητός, πάντοτε ειλικρινής.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ειλικρίνεια του παρεξηγήθηκε. Όσοι τον ζούσαμε καθημερινά βλέπαμε έναν κληρικό, να μας δίνει το παράδειγμα. Η φιλία του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, που στήριζε πάντα ο ένας τον άλλον, μας δίδαξε τι σημαίνει αληθινή φιλία. Το χάρισμα που τον χαρακτήριζε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν η απλότητα του”.

Από χθες το σκήνωμα του Μητροπολίτη Μαντινείας τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ τρισάγιο τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος.

Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν για να ασπαστούν τη σορό του μακαριστού Ιεράρχη, ενώ το βράδυ τελέστηκε αγρυπνία.

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας εκοιμήθη την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 87 ετών, έπειτα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες και επιδεινώθηκαν.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας ορίσθηκε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κυρός Αλέξανδρος (Παπαδόπουλος) γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Πάπαρης Αρκαδίας.

Μετά την αποφοίτησή του από την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάσθηκε ως Θεολόγος της Μέσης Εκπαίδευσης στην Τρίπολη.

Μετά τη μοναχική κουρά του, χειροτονήθηκε Διάκονος το 1968 και Πρεσβύτερος το 1969 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο Β΄ (Φιλιππαίο) και υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Από το 1976 χρημάτισε Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Τον Μάιο του 1984 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ενώ τον Ιανουάριο του 1995 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Το 2017 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ορθόδοξη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου.

*Με πληροφορίες από https://www.drt915.gr